ako na to?

Zdravý recept na zmrzlinu!

Najlepšie na vlastnej zmrzline je, že je to také ľahké! Nepotrebujete žiadne luxusné vybavenie ani drahé prísady. Všetko, čo musíte urobiť, je zmiešať trochu mlieka, cukru, vajec a vanilky s trochou ovocnej šťavy alebo vody (alebo dokonca čaju), kým nevznikne krémová konzistencia. Potom ho už len zmrazte a užívajte si! Môžete pripraviť rôzne príchute ako cesto na čokoládu, jahody, arašidové maslo a sušienky … dostanete nápad.

Domáca zmrzlina je vynikajúca a vynikajúco chutí. S konzumáciou nadmerného množstva mliečnych výrobkov však súvisí veľa zdravotných problémov. Mliečne výrobky obsahujú kazeín, čo je bielkovina nachádzajúca sa v kravskom mlieku. Kazeín spôsobuje zápal sliznice žalúdka, čo vedie k nadúvaniu, plynatosti a hnačkám. Ak netolerujete laktózu, môžu sa pri konzumácii mliečnych výrobkov, ako je zmrzlina alebo jogurt, stretnúť s tráviacimi problémami.

Recepty na zmrzlinu a mrazené dezerty sa zvyčajne pripravujú z plnotučného mlieka, ale ak chcete znížiť riziko ochorenia na konzumáciu mliečnych výrobkov, môžete ich nahradiť inými ako mliečnymi. Tu sú nejaké návrhy:

  1. Mandľové mlieko – toto je jedna z najobľúbenejších možností, pretože neobsahuje laktózu. Mandľové mlieko je dnes dostupné takmer vo všetkých obchodoch s potravinami.
  2. Kokosové mlieko – Ak chcete konzumovať niečo, čo má viac „klasickú zmrzlinu“, potom môžete ísť na kokosové mlieko. Má menej tuku ako plnotučné mlieko, pri nákupe vopred pripraveného kokosového mlieka však buďte opatrní.
  3. Sójové mlieko – Pokiaľ kupujete nesladené sójové mlieko, je to pravdepodobne najzdravšia voľba, pretože má nízky obsah tuku a obsahuje veľa bielkovín.
  4. Ryžové mlieko – chutí takmer ako voda, takže to nie je najlepšia voľba, pokiaľ nepridáte veľa chutí.

Dezerty pre vás nie sú vždy zlé. Len si pamätajte, aké prísady sú do vašej zmrzliny, a vyhýbajte sa tým, ktoré majú veľa tuku a cukru. Nezabudnite tiež užívať s mierou!

Teraz, keď ste si prečítali tento článok, môžete sa rozhodnúť, či sa budete stravovať zdravo alebo nie. Teraz máte všetky potrebné informácie, aby ste sa mohli informovane rozhodnúť.

Tu sú niektoré z najobľúbenejších receptov na zdravú zmrzlinu a mrazené dezerty.

  1. Banánová zmrzlina

Zloženie:

  • 3 zrelé banány
  • 1/2 šálky cukru
  • 1 1/2 šálky mlieka
  • 1/2 ČL vanilkového extraktu

Smery:

  1. Banány ošúpte a nakrájajte na kúsky a vložte do misy.
  2. Banány roztlačte, až kým sa nestanú kašovitou konzistenciou. Môžete na to použiť vidličku alebo lyžicu.
  3. Do banánovej kaše pridáme mlieko, cukor a vanilkový extrakt a miešame, kým nie je všetko spolu spojené.
  4. Nalejte zmes do nádoby vhodnej na mrazenie a vložte ju na niekoľko hodín do mrazničky.
  5. Zmrzlina z arašidového masla

Arašidové maslo a čokoláda sú vždy výherné kombinácie, tak prečo to nepremeniť na zmrzlinovú príchuť? Určite vás poteší, že to vyžaduje iba tri prísady, ktoré ľahko nájdete v miestnom supermarkete. Ak k tomu chcete pridať ešte niečo, potom pridajte akékoľvek orechy podľa vášho výberu, nasekané jablká alebo bobule.

Zloženie:

  • 2 šálky plnotučného mlieka
  • 1 šálka cukru
  • 1 šálka arašidového masla

Smery:

  1. Začnite tým, že dáte mlieko a cukor do veľkej misy a zmiešate ich spolu. Vložte ho do mikrovlnnej rúry a asi minútu zohrejte. Neustále miešajte zmes, kým sa nerozpustí všetok cukor. Ak sú nejaké nerozpustené kúsky cukru, vložte ich späť do mikrovlnnej rúry na 20 sekúnd, kým sa cukor nerozpustí.
  2. Ďalej pridáme arašidové maslo a naozaj dobre premiešame.
  3. Nakoniec celú zmes nalejte do mrazničky vhodnej nádoby a pred podávaním vložte do mrazničky na 3 hodiny.
  4. Zmrzlina z manga

Zloženie:

  • 2 šálky plnotučného mlieka
  • 1 šálka cukru
  • 1 šálka dužiny manga (môžete si kúpiť túto konzervovanú alebo čerstvú)

Smery:

  1. Mlieko a cukor dáme do hrnca a zahrievame, kým sa cukor úplne nerozpustí. Za stáleho miešania často miešajte, aby sa zaistilo ľahké rozpustenie cukru. Ďalej odstavte hrniec z ohňa a nechajte ho asi 10 minút vychladnúť.
  2. Do vychladnutej mliečnej zmesi pridáme dužinu manga a poriadne ju premiešame. Všetko preložte do nádoby vhodnej na mrazenie a vložte do mrazničky na 3 až 4 hodiny.

Takže tu máte tri zdravé recepty na zmrzlinu, ktoré môžete vyskúšať! Pamätajte, že ovocie je vynikajúcou ingredienciou, ktorú môžete použiť na prípravu dezertov bez toho, aby ste pridali veľa tuku a cukru. Môžete tiež experimentovať s iným ovocím, ak vám nechutí chuť manga alebo banánu.

Prečo by ste mali jesť domácu zmrzlinu:

Je zrejmé, že zmrzliny zakúpené v obchode sú plné cukrov a vysoko kalorické. Keď si dáte tieto dezerty, môžete sa neskôr cítiť vinní za svoje priberanie. Pri ich výrobe sa tiež používa niekoľko lacných prísad, ktoré môžu poškodiť vaše telo. Ak si ich však vyrábate doma, môžete sa ubezpečiť, že všetko, čo do zmesi patrí, je neškodné a prospešné pre vaše zdravie.