ako na to?

Tipy na najlepšie raňajky?

Indické jedlo je jedným z najobľúbenejších jedál na svete. Nie je to len národné jedlo, ale je tiež súčasťou mnohých rôznych kuchýň. Existuje niekoľko druhov indickej kuchyne; od juhoindického po severoindického až po niektoré exotické, ako sú nepálsky alebo srílanský. Všetky tieto odrody však majú spoločné prvky, ako je ryža a karí vyrobené z korenia.

Existuje veľa druhov kari, medzi ktoré patrí dal (ryža), ryža, šošovica a fazuľa. Ryža sa zvyčajne varí na vode a potom sa pridáva k ďalším surovinám, ako je zelenina alebo mäso. Niektoré z hlavných prísad používaných v karí sú paradajky, cibuľa, cesnak, zázvor a kokosové mlieko. Všetky tieto prísady dodávajú jedlu chuť.

Ďalším druhom kari sú tie, ktoré sa pripravujú so zemiakmi. Tieto kari sú veľmi podobné tým, ktoré sa pripravujú s ryžou. Volajú sa chana masala, pretože sa často podávajú v reštauráciách, keď doma nie je k dispozícii kari. Chana masala je druh zemiakového kari, v ktorom sa namiesto zemiakov používa zelený hrášok.

Posledným typom kari sú tie, ktoré sa pripravujú z cíceru alebo fazule garbanzo. Existuje niekoľko druhov tohto kari a všetky sú vynikajúce. Cícer je výživný a dá sa použiť v mnohých rôznych receptoch.

  1. Chole

Toto je cícerové karí vyrobené z paradajok, cibule, cesnaku a zázvoru. Na chole je skvelé to, že je zdravé a sýte. Spravidla sa podáva na lôžku z dusenej ryže alebo s parathas (flatbread).

  1. Chana masala

Toto jedlo, známe tiež ako chole, je vyrobené z cíceru, paradajok, cibule, cesnaku a zázvoru. Je trochu pikantná kvôli tomu, že sa do nej pridal čili prášok. Spravidla sa podáva s parathas (flatbread).

  1. Mattar paneer

Toto vegetariánske kari je vyrobené zo zeleného hrášku a domácich kociek syra nazývaných paneer. Medzi ďalšie prísady patria paradajky, cesnak a zázvor. Spravidla sa podáva s naanom (kváskovým chlebom).

  1. Aloo gobi

Toto jedlo je vyrobené zo zemiakov, karfiolu a cibule. Je to chutné a výživné, najmä ak ho konzumujete s parathas alebo naan.

  1. Saag

Toto je jedno z najtradičnejších jedál z indického štátu Pandžáb. Je to bohaté jedlo pripravené z mäkkého špenátu, horčice, cibule a masla. Je vynikajúce, ak ho konzumujete s makki di roti.

Všetky tieto recepty sú vynikajúce a výživné. Niektoré z nich sú pikantné, takže pri ich konzumácii nezabudnite piť veľa vody. Skúste pripraviť tieto jedlá doma pre svoju rodinu a priateľov.