ako na to?

Tipy ako si vyrobiť praclíky

1) Musíte použiť čerstvé cesto. Ak používate zatuchnuté cesto, nebude to fungovať dobre. Nepokúšajte sa vyrábať praclíky zo sušeného alebo mrazeného cesta. Nedopadne to vôbec dobre! Na výrobu týchto chutných dobrôt sa najlepšie hodí čerstvé cesto.

2) Musíte mať veľkú misku (najmenej 3 litre). Misu musíte úplne zakryť vodou. Ak chcete, môžete použiť plastovú nádobu, ale je lepšie, keď budete mať cesto vždy pokryté vodou.

3) Cesto musíte pripraviť podľa pokynov uvedených vyššie. Pri príprave cesta nezabudnite pridať dostatok teplej vody, aby sa cesto pri formovaní do praclíkov nezlepilo. Pri miesení a miešaní by ste mali byť opatrní.

4) Keď je cesto pripravené, vložte ho do misky s vodou. Misku opäť úplne podlejeme vodou. Necháme 30 minút odpočívať. Potom ho nechajte stúpať, kým sa jeho veľkosť nezdvojnásobí. Tomu sa hovorí kontrola alebo stúpajúci čas. Čas kysnutia závisí od mnohých faktorov, ako je teplota, úroveň vlhkosti atď. … Takže si s touto časťou príliš nerobte starosti, pretože všetko sa zistí počas pečenia!

5) Po zdvojnásobení veľkosti cesta ho začnite formovať do praclíka. Mali by ste mať dostatok skúseností, aby ste to zvládli bez problémov. Pokiaľ si dáte čas a poriadne ich vytvarujete, vaše praclíky dopadnú výborne!

6) Vložte praclíky na list cookie. Necháme ich asi 20 minút odpočívať. Táto časť je veľmi dôležitá, pretože ak ich ihneď vložíte do rúry, nezvýšia sa správne. Vďaka tomu sú praclíky veľmi husté a vôbec nie žuvacie.

7) Keď praclíky odpočívajú, vložte ich do rúry. Na hárku s cookies musia byť od seba vzdialené najmenej jeden palec, aby mohli správne stúpať. Počas pečenia ich neobracajte ani nepreusporiadajte! Ak to urobíte, nebudú správne stúpať alebo budú mať deformovaný vzhľad. Ak chcete, môžete ich otočiť, ale nie je to potrebné.

8) Nakoniec ich musíte výdatne postriekať vodou pred vložením do rúry. To spôsobí, že praclíky budú mať po vybratí tú lesklú hnedú farbu. Ak to neurobíte, budú mať s najväčšou pravdepodobnosťou matnú šedú farbu!

9) Po dokončení pečenia ich vyberte z rúry a odložte na rošt, aby vychladli. Ak sa pokúsite jeden hneď zjesť, bude s najväčšou pravdepodobnosťou veľmi tvrdý. Pred jedlom ich musíte nechať vychladnúť, inak by vám mohli spáliť ústa!

10) Teraz ste pripravení vychutnať si svoje domáce praclíky. Čoskoro zistíte, že sú také dobré a návykové, že si z nich už nebudete môcť vychutnať žiadne!

11) Po vytvorení prvej dávky budete mať s najväčšou pravdepodobnosťou problémy s držaním svojej rodiny mimo nich. Takže určite urobte dosť pre všetkých, pretože tieto deti nebudú trvať veľmi dlho!

Sú to iba návrhy, ako sa dajú praclíky vyrábať. Môžete zmeniť prísady a postup podľa svojich potrieb a osobného vkusu. Tieto pokyny pre praclíky môžete použiť aj na výrobu iných druhov chleba, ktoré si vyžadujú dlhú dobu pečenia a majú mäkký žuvací interiér. Bavte sa a užite si svoje vynikajúce domáce praclíky!