ako na to?

Recept na dvojdielny sódový koláč

Zloženie torty:

  • 1 šálka masla alebo margarínu (zmäkčené)
  • 2 šálky cukru (zabalené)
  • 3 vajcia (rozšľahané)

Náhrady cukru:

1/4 šálky náhradky bieleho cukru v granulovanom stave 1 lyžička čistého vanilkového extraktu 3 lyžice kukuričného sirupu 1 lyžica náhrady hnedého cukru 2 lyžičky vanilkového extraktu 1/8 lyžičky soli 2 lyžice rastlinného oleja (rozpusteného) 4 unce polosladké čokoládové lupienky

Ako si vyrobiť dvojzložkový sódový koláč:

Predhrejte rúru na 350 stupňov F. Vymastite dve 9-palcové okrúhle tortové formy a vyložte ich pergamenovým papierom. Všetky suroviny okrem oleja preosejeme spolu vo veľkej mise. Šľahajte pri strednej rýchlosti, kým nie sú ľahké a nadýchané, asi 5 minút. Olej postupne prilievajte pri vysokej rýchlosti, až kým nebude hladký a krémový, približne o 30 sekúnd dlhšie ako je uvedené vyššie. Nalejte cesto do pripravenej formy. Pečieme 35 – 40 minút, alebo kým špáradlo vložené do stredu nevyjde čisté. Pred polevou úplne vychladnúť.

1 balenie (asi 15 uncí) čokoládového koláča zmiešajte 1 šálku koreňového piva alebo obľúbenej koly, rozdelenú predhriatu rúru na 175 stupňov C. Vymastite pekáč 9×13 palcov. Pripravte si tortovú zmes podľa pokynov v balení a vodou z koreňa nahraďte pivo. Nalejte polovicu cesta do pripravenej panvice. Na cesto posypte 1 šálku čokoládových lupienkov.

Zvyšné cesto na koláč opatrne polejte čokoládovými lupienkami. Nemiešajte. Koláč pečieme vo vyhriatej rúre 35 až 40 minút, alebo kým špáradlo vložené do stredu nevyjde čisté. Vyberte ich z rúry a nechajte ich vychladnúť najmenej jednu hodinu pred polevou. V nasledujúcom texte je diskutovaný koláč s diétou. Tu sa diskutuje. Môžete tiež hovoriť o svojich vlastných skúsenostiach s diétnym sódovým koláčom.
V texte nižšie si môžete prečítať o diétnom sódovom koláči. Obsah článku je písaný používateľskou komunitou, nie autormi Wikipédie.

Diétny sódový koláč sa pripravuje veľmi ľahko a predstavuje 1/4 tuku a cukru, ktoré obsahuje tradičný čokoládový koláč!

  • 1 krabica (16,5 oz) čokoládová tortová zmes (ja som použila Betty Crocker bez cukru)
  • 1 plechovka (12 oz) diéty Sierra Mist
  • 1/2 šálky vody
  • 2 čajové lyžičky rastlinného oleja
  • 8 oz beztučný krémový syr (použil som značku Philadelphia)
  • 1 šálka práškového cukru
  • 2 lyžice mlieka bez tuku
  • 2 lyžice jogurtu bez tuku (použil som DANNON Light ‘n Fit)
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu (použil som značku McCormick)
  • 1/2 šálky kakaa na pečenie (na práškovú formu a na rozmiešanie do cesta na pečenie)

Kroky na koláči s diétou:

Predhrejte rúru na 175 stupňov C (175 stupňov C). Spojte tortovú zmes, diétnu sódu, vodu a olej vo veľkej miske. Šľahajte elektrickým mixérom na nízkych otáčkach, kým nezvlhnú, asi 30 sekúnd. Šľaháme na strednej rýchlosti do hladka, asi 2 minúty. Tortové cesto rozotrieme na mierne vymastený pekáč s rozmermi 13 x 9 palcov.

V malej miske si rozpustíme beztučný krémový syr, práškový cukor, mlieko, vanilkový extrakt a jogurt. Miešajte do krémova. Zmesou rozotrieme vrch koláča.

Vidličkou ho trochu mierne zatočte do koláča. Pečieme vo vyhriatej rúre, kým nie je vrch na dotyk pevný a ľahko hnedý, asi 25 až 28 minút. Ochlaďte úplne, asi 1 hodinu. Pred podávaním poprášte kakaom na pečenie.

Diétny sódový koláč je dobré diétne jedlo. Raz za čas môžete ochutnať nejaký diétny sódový koláč! Je to tiež dobrý spôsob, ako prinútiť priateľov a rodinu, aby schudli, tým, že si ich necháte na kúsok tohto koláča vhodného na stravu.

Diétny sódový koláč je ohromná pochúťka. Pamätajte však, že rovnako ako pri väčšine vecí v živote to nepreháňajte! Teraz sa pohodlne usaďte, relaxujte a vychutnajte si vynikajúci diétny sódový koláč.