ako na to?,  Kuchyne

Recept na dezert citrónove sufle: Čo to je?

Názov „citrón“ znamená v arabskom jazyku sladký. Slovo „souffle“ je francúzske slovo pre malý koláč vyrobený z vajec a cukru. Tieto dve slová sa v angličtine často používajú ako synonymá. Majú však rôzny význam a pôvod. Soufflé je druh dezertu s malými koláčikmi alebo sušienkami plnenými krémom alebo iným ochuteným mliekom. Spravidla sa podávajú teplé.

Čo je dezert z citrónovej suflé?

Soufflé je dezert vyrobený z bielkov a cukru, ktorý sa spolu šľahajú, až kým sa nevytvoria tuhé vrcholy. Zmes sa potom vyšľahá do pusinky (tenkého cesta) a potom sa zloží do veľkého okrúhleho tvaru. Toto sa nazýva suflé, pretože pripomína tvar suflé. Textúra suflé sa líši v závislosti od toho, ako dlho sa varilo. Niektoré suflé sú veľmi jemné a tekuté, zatiaľ čo iným trvá dlhšie, kým sa uvaria, až kým nebudú pevné a husté.

Ako si pripraviť recept na citrónový suflé?

Existuje mnoho spôsobov, ako pripraviť dezert z citrónovej sufle. Môžete použiť prášok na pusinky kúpený v obchode, ale ak si vyrábate svoj vlastný, budete si musieť najskôr kúpiť nejaký práškový cukor. Budete tiež potrebovať veľké, zrelé citróny, elektrický šľahač a veľkú nádobu na mixovanie.

Začnete tým, že do misky dáte vajcia a cukor a šľaháte, až kým nebude zmes veľmi spenená. Tento proces by mal trvať asi 5 minút.

Do zmesi po troškách pridáme rozpustené maslo, pričom pokračujeme v šľahaní. Mali by ste skončiť s veľmi ľahkou a krémovou penou, ktorá po vybratí šľahača udrží jemné vrcholy.

Vezmite šťavu z citróna a za stáleho šľahania po troškách prilievajte. Zmes musí byť hustá a krémová.

V tomto okamihu pridajte akúkoľvek ďalšiu príchuť, napríklad trochu vanilkového extraktu alebo trochu nastrúhanej citrónovej kôry.

Nalejte zmes do 4-6 ramekinov alebo soufflé pokrmov, ktoré by mali byť asi do ¾ plné. Tieto odložíme do chladničky a necháme aspoň 2 hodiny stuhnúť.

Po uplynutí tejto doby rúru predhrejte na 150 ° C, kým suflé vytiahnete z chladničky, aby dosiahli izbovú teplotu. To by malo trvať asi 20 minút.

Akonáhle majú izbovú teplotu, vložte ich do rúry a varte ich asi 15 – 20 minút, kým nezvýšia a nepevnú.

Po uvarení vyberte z rúry a ihneď podávajte.

Existuje mnoho spôsobov, ako pridať do dezertu z citrónovej sufle trochu čokolády. Jedným z najobľúbenejších je čokoládové suflé, čo je veľmi ľahká čokoládová pena prezentovaná ako suflé. Zmes je takmer rovnaká ako citrónová, ale pred zahustením maslom s rozpustenou tmavou alebo obyčajnou čokoládou primiešanou do vajec a cukru.

Ďalším spôsobom, ako pripraviť čokoládové suflé, je jednoducho nahradiť nastrúhanú kôru a šťavu z citróna rovnakým množstvom nastrúhanej tmavej čokolády. Pri príprave tejto verzie postupujte presne rovnako ako v predchádzajúcom texte, avšak prísady nahraďte na príslušných miestach.

Čo je v dezerte s citrónovou suflé?

V typickom dezerte s citrónovými suflé je veľa rôznych vecí. Hlavné dva sú zjavne bielky a cukor.

  • Vajcia: Sú základom ako suflé zmesi, tak aj pudingovej náplne. Dodajú dezertu príchuť aj štruktúru.
  • Cukor: To pomáha osladiť dezert a dodáva mu sladkosť, keď je uvarený.
  • Múka: Používa sa ako zahusťovadlo v zmesi na suflé.
  • Maslo: Pomáha to obohatiť dezert a dodáva mu chuť, keď je uvarený.
  • Mlieko: To pomáha pridať trochu arómy a môže to tiež pomôcť zmeniť konzistenciu peny.
  • Citrónová kôra a džús: Používajú sa na dochutenie dezertu. Citrónová kôra je žltá vonkajšia vrstva citrónu, ktorá sa odstráni a potom rozomelie na jemný prášok. Šťava je jednoducho tá, ktorá sa extrahuje z citrónu.

Ako dlho trvá výroba dezertu s citrónovým suflé?

Príprava tohto dezertu trvá asi 1 hodinu, hoci tento čas sa dá skrátiť, ak máte pripravené všetky ingrediencie.

Čo urobím so zvyškami?

Keďže sa vyrába väčšinou z vajec, so zvyškami jedla toho naozaj veľa nie je možné urobiť, aj keď by ste to mohli skúsiť znovu zohriať v mikrovlnnej rúre alebo v miske nad trochou vriacej vody.

Soufflé padá?

Existuje niekoľko dôvodov, prečo sa to môže stať, napríklad príliš dlhé varenie zmesi, nesprávne šľahanie alebo použitie kovovej misky. Preto je potrebné ho z rúry vytiahnuť, kým je ešte trochu tekutý, pretože to umožňuje, aby si soufflé udržalo svoj zvýšený tvar, keď pokračuje v príprave z vlastného tepla.

Mali by ste sa tiež ubezpečiť, že ste zmes poriadne rozšľahali a nenechali v zmesi žiadne veľké zhluky bielka alebo múky. Aj keď je použitie kovovej misy v poriadku, rozhodnite sa pre sklenenú, ak ju máte, pretože to nebude viesť teplo, pretože vaša rúra bude horúcejšia a zvýši sa riziko jej pádu.