ako na to?

Prasknute vajec: Kedy jesť a kedy hodiť

Prvá vec, ktorú musíte vedieť, je, že pokiaľ ide o konzumáciu prasknutých vajec, neexistuje správna alebo nesprávna odpoveď. Existujú iba rôzne názory na to, ako dlho sú vo vašej chladničke dobré. Niekto tvrdí, že by ste ich nemali jesť vôbec, niekto, že by ste ich mali jesť až po ich uvarení. Ostatní vám povedia, že ak sedia príliš dlho, mohli by začať unikať. Ak nechcete riskovať, že ochoriete na prasknuté vajíčko, potom musíte vedieť …

Kedy by ste mali jesť svoje popraskané vajcia?

Existujú dva druhy vajec: tvrdá škrupina a mäkká škrupina. Vajcia tvrdých škrupín majú na svojom povrchu ochranný povlak, vďaka ktorému je ťažšie ich otvoriť ako v prípade vajec mäkkej škrupiny. Vajcia mäkkých škrupín nemajú žiadny druh ochrany. Ak sa ich pokúsite zjesť, rozpadnú sa na dosť rýchlo, takže ich radšej držte ďalej od úst!

Vajcia tvrdej škrupiny vs. mäkká škrupina: Ako dlho vydržia v chladničke?

U vajec s tvrdou škrupinou sa ich chladením predĺži trvanlivosť až o tri týždne. V prípade vajec s mäkkou škrupinou to nie je možné: v chladničke vydržia iba pár dní. Tiež sa nešúpu tak dobre ako ich kolegovia z tvrdej škrupiny. Ak sa vám dostanú do rúk iba vajcia mäkkej škrupiny, je lepšie ich ihneď uvariť.

Ako dlho sú popraskané vajcia dobré v chladničke?

Jedna vec, ktorú si musíte pamätať: čím dlhšie máte vajcia z chladničky, tým je pravdepodobnejšie, že budú kaziť a množiť baktérie. Ak ich necháte v aute, nemusia vydržať tak dlho, ako keby ste ich nechali na svojej kuchynskej linke (najmä ak máte klimatizáciu).

Ak svoje vajcia chladíte, mali by ste byť v poriadku, pokiaľ z nich nebudú unikať. Ak vajíčko vytečie, vyhoďte ho. Aj keď je varenie s prasknutými vajcami všeobecne bezpečné, zvyšujete pravdepodobnosť ochorenia, ak sú vo vajci baktérie. Akonáhle je vajíčko uvarené, je ešte jednoduchšie pre jeho šírenie, pretože vajce rozlomíte a zjete ho (skvelú prácu pri šírení akýchkoľvek baktérií, ktoré v ňom mohli rásť).

Ak sa rozhodnete svoje popraskané vajcia uvariť, je lepšie ich zjesť skôr ako neskôr. Aj keď nepúšťajú, mali by ste ich vyhodiť po 4 alebo 5 dňoch v chladničke. Najlepšie urobíte, ak ich uvaríte v uvedenom časovom rámci, inak riskujete ich vynechaním na pulte (nie však dlhšie ako 5 dní).

Ako dlho sú prasknuté vajcia dobré na varenie?

To prasknuté vajíčko chcete uvariť do 24 hodín. Tiež sa budete chcieť ubezpečiť, že je prasknuté vajce dobre pokryté vodou na panvici, v ktorej ho varíte. Čím viac vody, tým lepšie, pretože nechcete žiaden vaječný bielok alebo jarmo (číra časť vajíčka), aby prišli do styku so skutočnou panvicou, pretože tam môžu rásť baktérie.

Nenechajte sa zmiasť týmto častým mýtom!

Existuje rozšírený mýtus, že rozbitie vajíčka do pohára a jeho následné varenie je najlepší spôsob, ako zabrániť chorobe z konzumácie prasknutého vajíčka. Dôvod tohto mýtu je ten, že pohár zabráni rozbitiu vajíčka, takže v jedle nebudete mať nijaké nepríjemné kúsky. Je to však úplne falošné.

Baktérie, ktoré sa do prasknutého vajíčka dostanú, môžu byť pri jeho varení stále vo vnútri, nech už robíte čokoľvek. Najlepším spôsobom, ako sa vysporiadať s prasknutým vajíčkom, je buď ho vyhodiť, alebo ihneď uvariť.

Ako zistiť, či je vajíčko zlé

Ak si nie ste istí, či by ste mali jesť prasknuté vajce alebo nie, existuje niekoľko náznakov, ktoré vás budú zaujímať. Môžete zistiť, či je vajíčko nepríjemne zapáchajúce. Ak sa cíti ťažšie, ako by mal, je to tiež výstražné znamenie. Nakoniec, ak vaječný žĺtok trčí zo stredu, radšej než by ste mali ležať v jednej rovine so zvyškom vajíčka, mali by ste ho rozhodne vyhodiť.

Môžete tiež použiť plavákový test na zistenie, či je vajíčko zlé alebo nie. Naplňte misku plnú vody a nakvapkajte vajíčko. Ak pláva, je to zlé. Ak klesne na dno a položí sa na plocho, je to stále dobré. Nakoniec, ak pláva, ale stojí si na svojom, je to otázne. Pokiaľ nemáte skutočný hlad, vyhoďte to vajce!

Ako variť prasknuté vajce: Bezpečnostné opatrenia

Samozrejme, že nechcete plytvať jedlom alebo ochorieť na zjedenie vajíčka, takže tu je niekoľko základných bezpečnostných tipov. Najskôr pred uvarením vajíčko rozbite do samostatnej misy. Týmto spôsobom, ak sú v popraskanej oblasti nejaké baktérie, nerozšíria sa do misky, do ktorej ju prasknete, a potom do zvyšku jedla.

Voda, ktorú používate na varenie vajíčka, by mala byť tiež vo varnom kúpeli predtým, ako vajíčko vložíte. Baktérie nemôžu pri tejto teplote rásť, takže vaše jedlo by malo byť bezpečné na konzumáciu. Na záver nezabudnite vajce uvariť dostatočne dlho, aby boli zabité všetky baktérie.