ako na to?

Naše tipy ako na čistenie kuchyne

1) Pred začatím akýchkoľvek čistiacich prác sa uistite, či sú všetky povrchy čisté. Ak nie, bude ťažké sa zbaviť nečistôt a prachu. Môžete použiť niektoré čistiace prostriedky pre domácnosť alebo si ich dokonca kúpiť v obchode. Ak však chcete ušetriť peniaze, musíte si predtým, ako sa dotknete čohokoľvek iného, ​​najskôr poriadne umyť ruky mydlom. Potom utrite dosky a ďalšie povrchy, ktorých sa dotkli častice jedla.

2) Počas umývania riadu sa nedotýkajte umývadla ani iného zdroja vody. Na tento účel použite samostatné vedro. Na umývanie riadu môžete namiesto vody z vodovodu tiež použiť špongiu. Nepoužívajte však bielidlá ani saponáty, pretože by mohli poškodiť povrch hrncov a panvíc a spôsobiť zmenu farby ich povrchu. Namiesto toho ich len dobre opláchnite pod tečúcou studenou vodou, kým po nich nezostane po sebe to, čo bolo predtým zmyté.

3) Po použití kúpeľne si dôkladne umyte ruky. Aj keď nie je potrebné úplne si umyť ruky, pomáha to zabrániť šíreniu choroboplodných zárodkov medzi prstami a pažami pri manipulácii s riadom.

4) Pri varení majte pri príprave jedla vždy nablízku misku s ľadovou vodou. Ľadová voda obsahuje plynný chlór, ktorý ničí baktérie a vírusy, ktoré by inak mohli kontaminovať varené jedlá.

5) Pri čistení kuchynského vybavenia majte vždy na pamäti, že je dôležitý poriadok. Začnite tým, že najskôr vyčistíte najväčšie kúsky a potom sa prepracujete k tým menším. Pred uskladnením ich vždy nezabudnite vysušiť.

6) Ak pracujete so sklom alebo iným jemným kuchynským riadom, manipulujte s nimi opatrne a vždy ich umývajte ručne. Tieto predmety sa dajú ľahko rozbiť, ak spadnú alebo sa s nimi hrubo zaobchádza pomocou brúsneho čističa.

7) Upratujte za pochodu. Pri príprave každej ingrediencie alebo pokrmu je dôležité vždy upratovať. Ak reznú dosku plnú nakrájanej cibule necháte na neskoršie použitie, môže kontaminovať ďalšie potraviny, ktoré môžete neskôr položiť na ten istý povrch. Ak je to váš prípad, budete musieť následne pred prípravou jedla dôkladne vyčistiť celú kuchyňu. 8) Skúste na odstránenie mastnoty z riadu alebo povrchov namiesto papierových utierok použiť papierové utierky. Látkové uteráky môžu byť ľahko živnou pôdou pre baktérie, najmä ak sa často nemenia. Na druhej strane papierové uteráky sa dajú vyhodiť po každom použití a poskytujú ďalšiu mieru bezpečnosti pred otravou jedlom.

9) Po uvarení nenechávajte žiadne potraviny podliehajúce skaze dlhšie ako dve hodiny. Potraviny podliehajúce skaze zahŕňajú mäso, mliečne výrobky a varené jedlá. Ak sa chystáte dokončiť varenie a podávanie jedla do dvoch hodín, ihneď ho dajte do chladničky.

10) Pred a po manipulácii s jedlom si vždy umyte ruky. Aj keď si práve nakrájate zeleninu na šalát, nezabudnite ju poriadne vydrhnúť horúcou vodou a mydlom.

Tieto tipy na čistenie kuchyne môžu byť celkom základné, ale účinnosť týchto metód bola preukázaná časom. Okrem upratovania kuchyne sú potrebné aj ďalšie druhy upratovania, ktoré si tiež vyžadujú pozornosť. K dobrej čistiacej rutine patrí aj čistenie kobercov, okien a stien. Snažte sa čo najviac zabrániť hromadeniu nečistôt a špiny udržiavaním pravidelného harmonogramu upratovania vášho domu.

Ak čelíte problémom s mravcami, nezabudnite kuchyňu poriadne vyčistiť. Uistite sa tiež, že vo vašej domácnosti nie je stojaca voda, pretože to môže prilákať aj mravce. Ak máte domáce zvieratá, bolo by najlepšie, keby ste ich predtým, ako začnete s upratovaním kuchyne, umiestniť vonku. Domáce zvieratá majú tendenciu prekážať im a môžu dokonca olizovať všetky rozliate tekutiny, ktoré by mohli byť potenciálne škodlivé, ak obsahujú určité chemikálie.

Robiť dobrú prácu pri udržiavaní čistej kuchyne nie je naozaj také ťažké. Ale ak ste príliš zaneprázdnení, aby ste si úlohu splnili sami, môžete si kedykoľvek najať profesionálnu čistiacu čatu, ktorá to urobí za vás. V dnešnej dobe existuje veľa spoločností, ktoré ponúkajú tento typ služieb, a sú viac než ochotné pomôcť.