ako na to?

Mrkvový koláč: Zdravý dezert?

Zdravotné výhody mrkvového koláča sú dobre známe. Mrkva obsahuje vitamín C, draslík, vlákninu a ďalšie živiny, vďaka ktorým je prospešná pre vaše telo. V tradičnej čínskej medicíne sa používajú odpradávna. Jedným z najpopulárnejších spôsobov použitia mrkvy je jej schopnosť znižovať hladinu cholesterolu. Mrkva tiež pomáha predchádzať srdcovým chorobám a cukrovke, okrem iných aj zdraviu prospešných.

Nie je prekvapením, že mrkvový koláč je jedným z najobľúbenejších dezertov v Amerike. Existuje niekoľko dôvodov, prečo je mrkvový koláč taký vynikajúci. Po prvé, obsahuje celozrnné výrobky, ktoré sú veľmi výživné a majú vysoký obsah vitamínov a minerálov. Po druhé, obsahuje prírodné arómy, ako je vanilka alebo škorica. Po tretie, mrkva je nízkokalorické jedlo, ktoré dodáva energiu bez toho, aby spôsobovalo priberanie. A nakoniec, mrkva má protizápalové vlastnosti a môže pomôcť pri liečbe bolesti s artritídou.

Možno by vás zaujímalo, ako chutí poleva krémového syra inak ako bežná poleva. Poleva zo smotanového syra sa vyrába z masla a cukru. Cukor pomáha udržiavať polevu mäkkú, zatiaľ čo maslo dodáva arómu. Maslo dodáva poleve tiež charakteristickú chuť. Môžete si všimnúť, že poleva smotanového syra sa neroztopí, keď sa pridá do horúcich nápojov, ako je káva alebo čaj, pretože neobsahuje žiadny olej ani tuk, ale iba mliečnu sušinu (laktózu).

Pozreli sme sa na zdravotné výhody mrkvového koláča a na to, aké vynikajúce je poleva krémového syra, ale tajomstvo oceneného receptu na mrkvový koláč spočíva v tom, ako pekár zmieša tieto dve ingrediencie. Ideálny mrkvový koláč by mal byť vlhký, nie príliš sladký a obsahovať veľké množstvo hrozienok a orechov. Poleva by mala byť hladká a krémová a mala by dopĺňať chuť koláča.

Výroba mrkvového koláča od nuly

Aj keď je vždy lákavé kúpiť si krabičku tortovej zmesi z obchodu, pripraviť si svoj vlastný mrkvový koláč od nuly nie je ťažké a výsledky sú oveľa lepšie. Výroba vám bude trvať dlhšie, ale môžete ušetriť peniaze a vychutnať si zdravší dezert. Môžete tiež experimentovať s rôznymi prísadami a vytvoriť si svoj vlastný jedinečný recept. Ak nemáte radi orechy, môžete ich vynechať, alebo skúste pridať svoje vlastné obľúbené ingrediencie.

V tejto časti sa pozrieme na základné ingrediencie v recepte na mrkvový koláč a na to, ako ich pripraviť od nuly. Okrem toho sa pozrieme na to, ako to celé spojiť, a dáme niekoľko základných tipov na prípravu a pečenie.

Ingrediencie

Hlavnými zložkami mrkvového koláča sú mrkva, vajcia, múka, cukor, sóda bikarbóna a olej. Do koláča môžete pridať aj orechy a hrozienka. Okrem toho môžete použiť kombináciu rôznych múk na zmenu textúry torty. Častou náhradou je napoly celozrnná pšenica a napoly viacúčelová múka. Ak máte nejaké špeciálne stravovacie požiadavky, môžete namiesto nich nahradiť múku alebo mandľové jedlo bez lepku.

Cukor vo vašom koláči môže byť granulovaný, hnedý, turbinado alebo kokosový. Nezáleží na tom, ktorý z nich použijete, ale nepoužívajte koláč alebo práškový cukor, pretože tieto majú tendenciu robiť koláč príliš sladkým.
Mrkva

Existujú tri druhy mrkvy, ktoré môžete použiť na tortu: detská mrkva, očistená mrkva a nastrúhaná surová mrkva. Detská mrkva je pohodlná, pretože jej veľkosť je pre koláče taká pravá. Olúpanú a surovú mrkvu treba nastrúhať alebo nastrúhať, aby bola dosť malá na koláč. Ak nemáte čas na olúpanie a nastrúhanie vlastnej mrkvy, môžete si kúpiť vrecká z detskej mrkvy, ktoré už boli olúpané a pripravené.

Vajcia sú dôležitou ingredienciou vo vašom recepte na koláče. Pomáhajú navzájom viazať ingrediencie, dodávajú vlhkosť a pôsobia ako stúpajúca látka. Vajcia tiež dodajú koláču jeho štruktúru a pevnosť. Bez vajec sa váš koláč nezvýši ani neudrží tvar. Môžete použiť rôzne druhy vajec: veľké, stredné, mimoriadne veľké atď. Nezáleží na tom, akú veľkosť použijete, ale počet vajec, ktoré musíte použiť, zostáva rovnaký.

Múka pomáha vášmu koláču vstať a držať tvar. Môžete použiť viacúčelovú, samozvyšnú, chlebovú, celozrnnú, mandľovú, sójovú alebo ryžovú múku. Na recepty na koláče sa najčastejšie používa univerzálny. Ak použijete bezlepkovú múku, určite si vyberte tú pravú pre váš recept.

Zmiešanie tortových surovín dokopy

Teraz, keď máte pripravené všetky svoje ingrediencie, ste pripravení začať pripravovať svoj mrkvový koláč. Rúru budete musieť predhriať na teplotu odporúčanú v recepte. Ak si nie ste istí, môžete ho zapnúť na 325 stupňov a pred vložením koláča počkať 15 minút.

Recepty z mrkvy na výrobu koláčov používajú množstvo rôznych techník mixovania. Väčšina volá po klasickej metóde, ktorá spočíva v spoločnom krémovaní zmäkčeného masla a cukru, pridávaní vajec po jednom a následnom striedaní pridávania suchých a mokrých prísad.

Pre ľahšiu textúru môžete vyskúšať aj metódu jednej misky, ktorá spočíva v tom, že najskôr zmiešate všetky svoje mokré suroviny a potom ich pridáte do misky s vašimi suchými ingredienciami a miešajte, kým sa nespoja.