Kuchyne

Koreň zo sladkej koreňovej zeleniny: Vegánska alternatíva k zemiakovým rezancom?

Názov „Kugels“ znamená „sladké zemiaky“. Slovo „Zelenina“ pochádza z latinského slova vegĕre, čo znamená zelenina. To sú všetko slová, ktoré sa odpradávna používajú na označenie rôznych druhov potravín. Nie vždy sa však tieto výrazy vzťahovali na rastlinné potraviny. Napríklad keď sa hovorí o živočíšnych produktoch, ako je mäso alebo ryby, často sa namiesto nich používal výraz „mäso“.

V modernej dobe sa slovo „zelenina“ začalo používať, pretože sa konkrétne týka rastlín. Niektoré z nich sú ovocie a orechy; väčšina zeleniny sú však v skutočnosti korene a hľuzy (napríklad zemiaky).

Ak sa hovorí o potravinách vyrobených z rastlinných zložiek, niekedy sa používa výraz „kugel“. Toto slovo je odvodené z hebrejského slova kugelah, ktoré znamená „variť“.

Zdá sa čudné, že by sa koreň nazýval zeleninou, ale je to tak! Rastliny sú skutočne veľmi zložité organizmy. Obsahujú veľa rôznych častí, ako sú listy, stonky, kvety a semená. Tieto časti sú všeobecne známe ako rastlinná ríša.

V rastlinnej ríši je päť hlavných skupín, medzi ktoré patria skupiny ruža, tráva, mach, slnečnica a huby.

Čo sú to Kugels?

Kugely majú rôzne tvary, veľkosti a konzistenciu. Môžu byť plné alebo môžu obsahovať otvory. Môžu byť hrubé alebo tenké. Môžu sa podávať na raňajky, na obed alebo na večeru. Môžu sa tiež podávať ako príloha alebo dezert.

Keď sa kely vyrábajú z rezancov vyrobených z rôznych druhov zeleniny, niekedy sa im hovorí „rezancové rezance“. Spravidla sa podávajú skôr ako príloha ako ako hlavný chod. Na výrobu zeleninových krígľov sa najčastejšie používajú rôzne druhy zeleniny, napríklad zemiaky, cukety a baklažány.

Medzi ďalšie guľky patria tyčinky vyrobené z rezancov z iných potravín, ako je chlieb, matza, ovocie, strukoviny a dokonca aj ryby! Tieto druhy guľôčok sa zvyčajne podávajú ako hlavné jedlo alebo dokonca ako dezert.

Kugel pokrmy v histórii

Kugels siaha tisíce rokov späť do židovskej histórie. Ľudia ich zvykli vyrábať ako prílohu k šabatovým jedlám. Dali sa ľahko vyrobiť a boli veľmi sýte. Tieto typy guľôčok sa vyrábali zo starých domácich predmetov, ako sú hrnce, panvice, misky a dokonca aj poháre!

Počas druhej svetovej vojny sa Židia vo východnej Európe zúfalo snažili nájsť akýkoľvek druh jedla, ktorý by mohli. Jedli by dokonca aj veci, o ktorých by predtým neuvažovali, napríklad trávy a rastliny.

Po skončení vojny sa títo ľudia pokúsili znovu pripraviť jedlo, ktoré mali. Niektoré z týchto jedál boli kugly.

V modernej dobe sa kugely stali veľmi populárnymi. Nie je neobvyklé, že na židovských svadbách a v barových micvách nájdete na bufetových stoloch guľky. Niektorí ľudia si dokonca objednávajú kóšer stravovacie zariadenia, aby ich mohli pripraviť na tieto špeciálne príležitosti.

Ľudia si niekedy dajú ovocie aj do svojich guľôčok. To je preto, že kugel bude atraktívnejší pre deti, ktoré nie vždy majú rady zeleninovú chuť. Inokedy ľudia pridajú k zelenine aj iné druhy potravín, aby bol kugel plnší.

Dve populárne jedlá z kugelu sú „maďarský kugel“ a „rezancový kugel“. Maďarský kugel sa zvyčajne vyrába zo zemiakov, vajec, cibule a veľa papriky.
„Rezancový kugel“ je vyrobený z rezancov, ktoré môžu, ale nemusia byť domáce. Potom sa zmiešajú s rôznymi druhmi zeleniny alebo ovocia, napríklad s cuketou alebo mrkvou.

Väčšina ľudí rada sprevádza svoje kugely jedlom z mäsa alebo rýb.

Ako si vyrobiť Kugels

Kugel sa vyrába pomerne ľahko, aj keď ste nikdy predtým nevarili. Väčšina ingrediencií sa nachádza v miestnom supermarkete. Sú tiež veľmi ľahké na prípravu. Mnoho receptov na kugel vyžaduje iba to, aby ste všetky ingrediencie veľmi dobre zmiešali v jednej veľkej miske!

Existuje mnoho spôsobov, ako môžete slúžiť kugelom. Môžete ich nakrájať na malé štvorčeky alebo obdĺžniky a slúžiť ako príloha, alebo môžete nakrájať kugel na plátky a podávať ich ako hlavné jedlo. Mnoho ľudí rád konzumuje svoje guľky buď s mäsovým vývarom, kuracím vývarom, morčacím vývarom alebo rybacím vývarom.

Kugels môžu byť podávané buď teplé alebo studené. Mnoho ľudí pred tým, ako servíruje ich, zmrazí alebo zmrazí, pretože im tak lepšie chutí a aj lepšie vyzerá.

Kugely sa zvyčajne vyrábajú veľmi ľahko. Väčšina receptov na kugeli vyžaduje, aby ste všetko spolu dobre premiešali vo veľkej miske. Niektoré recepty na kugel vyžadujú, aby ste najskôr pripravili prísady; iné vyžadujú, aby ste prísady pridávali nevarené. Čím viac bude kugel uvarený, tým bude mäkší. Čím menej bude kugel uvarený, tým bude tvrdší.

Mnoho ľudí rád sprevádza svoje kugely jedlami z mäsa alebo rýb.

Väčšina ľudí slúži kugelom na špeciálne príležitosti, ako sú židovské sviatky a svadby. Sú obľúbené aj pri sviatočných jedlách, najmä pri Pesachoch.

Vo väčšine židovských domácností sa kugel podáva v sobotu a v židovské sviatky. Mnoho ľudí rád vyrába guľky, ktoré obsahujú ovocie, pretože sa niektorým ľuďom zdajú „zdravšie“.