ako na to?

Kedy použiť do dezertov čistý vanilkový extrakt a kedy imitáciu vanilky?

Všeobecne existujú dva druhy vanilky: prírodná a umelá. Prírodná (alebo „pravá“) vanilka pochádza z ovocia rodu Vitis vinifera, ktorý prirodzene rastie v Strednej Amerike a Ázii. Umelá (alebo „falošná“) vanilka sa vyrába pomocou rôznych chemikálií a syntetických látok. Hlavným účelom týchto výrobkov je napodobniť chuť a vôňu pravej vanilky, ale nemajú rovnakú výživovú hodnotu.

Prírodné vanilkové extrakty sa zvyčajne používajú v dezertoch, pretože obsahujú menej kalórií ako ich umelé náprotivky. Môžu tiež poskytovať ďalšie zdravotné výhody, ako napríklad znižovať hladinu cholesterolu. Tieto výťažky sa často predávajú pod rôznymi názvami, ako napríklad „vanilkový extrakt“ alebo „Vanilková príchuť“. Niektoré spoločnosti dokonca predávajú čistý vanilkový prášok ako zdravšiu alternatívu k umelému vanilkovému extraktu!

Ak sa chcete vyhnúť umelým vanilkovým extraktom, môžete si kúpiť čistý vanilkový extrakt v miestnom obchode s potravinami. Ak však hľadáte náhradu dezertu, ktorá chutí ako pravá vanilka bez pridania cukru alebo tuku, potom potrebujete imitáciu vanilky.

Koľko je toho?

Množstvo falošnej verzus pravá vanilka sa líši v závislosti od toho, kde sa vyrába a ako bola spracovaná. Niektorí výrobcovia sa snažia vydávať napodobeniny za skutočné, s minimálnym alebo žiadnym obsahom vanilínu. Najlepšie to zistíte, keď skontrolujete prísady. Pravý vanilkový extrakt bude mať ako jednu z hlavných zložiek vanilku. Ak to tak nie je, hľadáte lacnú náhradu, ktorá je nabitá konzervačnými látkami a inými neprirodzenými prísadami.

Napodobeniny výťažkov sú bežnejšie v malých obchodoch, ktoré chcú ušetriť peniaze za výrobu. Tieto obchody sa oveľa menej zaoberajú prísadami, pokiaľ produkt chutí.

Ak chcete vo svojej kuchyni použiť pravú vanilku, budete si ju musieť kúpiť v špecializovanom obchode alebo si ju objednať cez internet. Väčšina supermarketov nenesie prírodnú alebo čistú vanilku, pretože ju nedokáže konzervovať dostatočne dlho na to, aby boli náklady efektívne.

Existujú dva typy imitácie vanilky: jeden, ktorý je dodávaný v pevnom bloku a druhý, ktorý je dodávaný v tekutine. Tekutina je bežnejšia, pretože sa ľahšie distribuuje. Druhá alternatíva, pevný blok, je dodávaná v niekoľkých rôznych formách vrátane prášku, hranoliek a vločiek. Najbežnejšou formou je biely alebo hnedý prášok. Všetky majú rovnakú príchuť.

Imitácia vaniIla by sa mala používať, iba ak chcete pridať chuť vanilky bez akejkoľvek z jej výhod. Pravé extrakty poskytujú dôležité živiny, ako sú éterické oleje, vanilín a flavonoidy. Tieto prvky môžu posilniť váš imunitný systém a znížiť riziko srdcových chorôb a rakoviny.

Ako to chutí?

Chuť je to, čo primárne odlišuje prírodnú od imitácie vanilky. Prírodné extrakty majú tendenciu chutiť bohatšie, plnšie a jemnejšie. Väčšina výrobcov prírodných extraktov používa na konzerváciu éterických olejov, vanilínu a ďalších prospešných prvkov obsiahnutých vo vanilkových bôboch viacstupňový proces. Niektorí výrobcovia nechávajú tekutinu niekoľko dní lúhovať, aby získali úplnú a bohatú chuť. Pred zabalením na predaj potom odfiltrujú pevné kúsky fazule.

Napodobeninám vanilky často chýba krémová plnosť, ktorú poskytujú skutočné extrakty. Namiesto toho bývajú ostré a kyslé. Najväčší rozdiel medzi prírodnými a napodobeninami vaniliek je však v ich výživovom obsahu.

Väčšina komerčných pekární a výrobcov zmrzliny sa pri znižovaní nákladov spolieha na syntetický vanilín a ďalšie umelé prísady. Ich výroba je lacnejšia, pretože suroviny sú lacnejšie. Aj keď sú tieto prísady lacnejšie, mnoho ľudí verí, že im chýba bohatá chuť skutočných výťažkov.

A čo výživová hodnota? Pretože väčšina výrobcov používa syntetické prísady, v týchto extraktoch nie je nijaká nutričná hodnota. Pravé a prírodné vanilky obsahujú množstvo prospešných prvkov, ktoré môžu znížiť riziko viacerých chorôb. Väčšina z nich je vynechaná, keď výrobcovia vytvárajú svoje imitujúce náprotivky. Ak chcete mať výživové výhody pravej vanilky, budete si musieť kúpiť tú pravú.

Takeaway

Aj keď napodobeniny vaniliek majú miesto na trhu, pri pečení by nemali byť vašou prvou voľbou. Pravé vanilky majú bohatšiu chuť, ktorú väčšina preferuje. Aj keď rozdiel nemôžete ochutnať, pri používaní skutočných extraktov stále získavate určité výživové výhody. Ak chcete ušetriť peniaze, choďte s imitáciou materiálu. Ak však chcete najlepšiu chuť bez straty kvality, choďte na to pravé. Môže to byť drahšie, ale stojí to za to.

Nech si vyberiete ktorýkoľvek z nich, obidva sa dajú použiť na najrôznejšie recepty. Či už robíte zmrzlinu, koláče alebo sušienky, vanilka je základným prvkom väčšiny týchto jedál. Mnoho kuchárov a pekárov, ktorí používajú skutočné extrakty, často drží po ruke imitáciu vanilky, keď potrebujú rýchlu opravu.