ako na to?

Jedlé vodné rastliny? Aké to sú?

Jedlé vodné rastliny sú tie, ktoré sa dajú jesť surové alebo varené. Zahŕňajú mnoho druhov morských rias, rias a iných mikroskopických organizmov, o ktorých sa zistilo, že obsahujú živiny, ako sú bielkoviny, vitamíny a minerály. Niektoré z týchto druhov majú dokonca liečivé vlastnosti. Mnohé z nich sú veľmi výživné a pri konzumácii v surovom stave môžu poskytnúť zdravý zdroj výživy. Niektoré z nich však v ľudskom tele neprežijú dlho a musia byť pred použitím uvarené.

Najbežnejšie druhy rastlín na pitnú vodu sú:

Riasy – Sú to malé sladkovodné zvieratá s mäkkými telami a priehľadnou pokožkou. Žijú v mori, jazerách, riekach a potokoch. Väčšina druhov pestuje iba jednu bunku súčasne, ale existujú aj ďalšie, ktoré pestujú viac buniek, z ktorých každá má vlastnú membránu, aby ju chránila pred kyslíkom. Riasy sa často označujú ako „zelené mangrovy“, pretože vyzerajú ako stromy vyrastajúce z vody.

Dafnie – Dafnie sú malé zelené červy, ktoré žijú v teplých sladkých vodách. Zvyčajne sa živia rozpadajúcou sa organickou hmotou a produkujú plynný metán, aby sa udržali nažive. Keď zomrú, ich telá klesnú do vody, kde sa počas niekoľkých rokov pomaly rozkladajú, až kým sa nestanú súčasťou ekosystému.

Škeble – Škeble sú jedlé mušle, ktoré žijú zahrabané v piesku na dne pobrežných vôd. Každý druh je iný a konzumuje rôzne druhy potravy. Niektoré z nich sa dajú jesť surové, iné sa musia najskôr uvariť. Zvyčajne sú veľmi ľahko spozorovateľné, pretože široká časť, ktorá je zvyčajne nad pieskom, je dosť farebná.

Zelené riasy – Sú to mikroskopické organizmy, ktoré rastú na skalách a iných väčších objektoch na povrchu sladkých vôd alebo v jeho blízkosti. Zvyčajne sú zelené alebo červené a možno ich nájsť vo veľkom množstve, najmä po poklese teploty. Obsahujú veľa minerálov a živín, ktoré sú ľahko stráviteľné.

Slimáci – Slimáci sú malé slizké tvory, ktoré zvyčajne vychádzajú v noci. Živia sa šalátom, špenátom a inou záhradnou zeleninou. Každý druh uprednostňuje iný druh potravy. Dajú sa jesť surové alebo varené, ale niektorí si myslia, že chutia horko a gumovo.

Pondweeds – sú to malé viacfarebné rastliny, ktoré rastú v sladkovodných oblastiach, ako sú rybníky a jazerá. Nie sú veľmi výživné, ale niektorí ľudia ich jedia, keď nie je k dispozícii nič iné.

Väčšina z týchto druhov je neškodná, ale existujú aj niektoré druhy toxických rias, ktoré môžu byť veľmi nebezpečné. Je lepšie vyhnúť sa všetkým toxickým jedlám, ak s nimi nemáte praktické skúsenosti.

Jedlé rastliny, ktoré rastú vo vode:
Lekno je najhojnejšia jedlá rastlina, ktorá rastie vo vode. Vyzerajú ako veľké listy so stonkami a kvetmi rastúcimi na hladine jazier a riek. Každý druh uprednostňuje iné prostredie, ale všetky majú po uvarení veľmi dobrú chuť.

Morské riasy – morské riasy sú druhom jedlých rias, ktoré rastú v oceánoch, jazerách a potokoch. Najvýživnejšie druhy vyzerajú ako zelené rastliny pokrývajúce kamene na dne plytkých vôd. Väčšina druhov vonia, takže je možné ich pred konzumáciou umyť a uvariť, aby sa eliminoval tento nepríjemný zápach.

Dulse – Jedná sa o druh červených morských rias s veľmi dobrou chuťou, ktorý rastie vo väčšine pobrežných vôd.

Laver – Táto zelená morská riasa je bežná na skalnatých brehoch okolo pobrežia pevniny Brun. Môže byť dehydratovaný a konzervovaný po dlhú dobu.

Silver Laver – Tento druh morských rias je veľmi vzácny a rastie výlučne na skalách okolo pobrežia ostrova Telesso. Je to luxusná prísada a väčšina ľudí ju považuje za skutočnú pochúťku.

Červy – Existuje veľa druhov červov, ktoré žijú v lesoch, lúkach a iných druhoch terénu. Väčšina z nich sa živí odumretými rastlinnými látkami a pôdou, ale niektoré druhy sú dravé a iné sa živia koreňmi. Všetky z nich môžu prehľadávať pôdu do určitej hĺbky a niektoré typy môžu dokonca prechádzať pôdou do väčšej hĺbky. Zvyčajne sú ľahko rozpoznateľné vďaka ich pohybu v zemi.

Väčšina červov sa dá jesť, ale nie sú dostatočne výživné na to, aby vytvorili základný zdroj potravy. Často sa považuje za dobrú chuť a niektoré druhy považujú niektorí ľudia za pochúťku.