ako na to?

Čo je to japonská stewartii?

Stewartia (tiež známa ako japonská kudzu) je druh kvitnúcej rastliny pôvodom z Japonska. Názov pochádza zo skutočnosti, že pripomína malú vinič s dlhými stopkami. Jeho listy sú zvyčajne zelené alebo žltkastohnedé, môžu však mať fialové škvrny alebo pruhy. Kvety sú biele, oválneho tvaru a priemeru až jedného centimetra. Sú veľmi voňavé a lákajú včely, motýle a iný hmyz.

Názov „kudzu“ je odvodený od slova ku, ktoré znamená vinič, a dozu, čo znamená zomrieť. Táto rastlina bola uvedená do Spojených štátov v roku 1874 počas karanténneho obdobia vo Fort St. Vrain v Kalifornii kvôli svojej potenciálnej toxicite. Od tej doby sa rozšírila po väčšine juhovýchodných USA vrátane Floridy, kde sa stala inváznou, a tam sa tiež stala bežnou.

Na začiatku 20. storočia sa zistilo, že japonská Stewartia mala veľa priaznivých účinkov na ľudské zdravie. Patrili medzi ne pomoc pri trávení, znižovanie hladiny cholesterolu a zlepšovanie krvného obehu. Rastlina sa odpradávna používa v tradičnej čínskej medicíne a dodnes sa používa v Číne, Japonsku a Kórei. Je dokázané, že vysoký obsah flavonoidov (flavónov) zlepšuje kardiovaskulárne zdravie. Tieto objavy viedli k tomu, že sa liek predáva ako doplnok výživy a je súčasťou viacerých značiek multivitamínov.

Bohužiaľ, kvôli svojej inváznej povahe, je dnes v Spojených štátoch uvádzaný ako ohrozený druh. V niektorých oblastiach sa stal silným škodcom, ktorý dusí iné rastliny a radikálne mení ekosystémy. To je problém hlavne na juhu USA, kde sa rozšíril do viac ako 22 krajín. Vyskytoval sa tiež v Južnej Amerike, na Novom Zélande a na Bermudách.

Tieto informácie a oveľa viac nájdete na nižšie uvedenej webovej stránke.

Ako vyťažiť z japonskej Stewartie maximum

Nasleduje niekoľko rád, ako zabezpečiť, aby ste zo svojej japonskej stewartie vyťažili maximum:

Osvetlenie a teplota: Tieto rastliny uprednostňujú jasné, nepriame slnečné svetlo. Môžete ich umiestniť blízko okna, na ktoré nie je príliš veľa priameho slnečného žiarenia, alebo (ak áno), ktoré je zatienené presahom. Je dôležité, aby tieto rastliny neboli príliš horúce, pretože by to mohlo poškodiť ich listy. Najlepší je teplotný rozsah od 65 do 75 stupňov.

Tieto rastliny nemajú rady náhle zmeny teploty alebo prostredia. Napríklad ich uvedenie na leto von a potom ich na začiatku jesene náhle prinesenie do interiéru môže spôsobiť, že ich listy zhnednú. Najlepšie je tieto rastliny oboznámiť s postupnými zmenami v ich prostredí.

Polievanie: Japonské rastliny stewartia veľmi dobre znášajú sucho, a preto by sa mali polievať iba každý týždeň alebo dva. Najlepšie je vždy použiť vlažnú vodu (okolo izbovej teploty), keď tieto rastliny zalievate. Použitie studenej vody môže šokovať systém rastlín a poškodiť jeho listy.

Hnojivo: Tieto rastliny rastú veľmi pomaly a nepotrebujú veľa hnojív. Raz mesačne môžete zmiešať nejaké univerzálne hnojivo 20-20-20 (tiež známe ako „vo vode rozpustné hnojivo“) s jeho vodou, aby sa podporil zdravý rast.

Presádzanie: Je dôležité, aby ste tieto rastliny nepresádzali nadmerne! V ideálnom prípade by tieto rastliny mali byť transplantované iba raz alebo dvakrát počas ich života. Toho sa dá ťažko dosiahnuť, pretože sa často predávajú ešte v malom hrnci (zvyčajne v hrnci s objemom 1 kvart). Najlepšie je presadiť ich do väčšej nádoby (napríklad 5-galónové vedro alebo odpadkový kôš) pred presadením do zeme. Toto dáva koreňovému systému šancu rásť a adaptovať sa na svoje nové prostredie.

Len čo sa rozhodnete pre ich čas presadiť ich do zeme, nevykopávajte jamu väčšiu ako je veľkosť koreňového systému. Ak tak urobíte, veľké množstvo voľnej pôdy môže poškodiť korene. Namiesto toho vykopajte jamku nie viac ako 3-násobok šírky koreňového systému.

Po presadení do zeme ju určite dôkladne zalejte. To prispieva k ďalšiemu zakladaniu zdravých koreňov.

Kvitnutie: Ak chcete, aby vaša rastlina kvitla, musíte sa najskôr ubezpečiť, že jej dávate správne podmienky. Musí byť na plnom slnečnom svetle (alebo veľmi jasnom, umelom osvetlení). Teploty musia byť medzi 65 a 75 stupňami. A musí byť v nádobe, ktorá je najmenej o pár centimetrov širšia ako súčasný koreňový systém (pozri časť o transplantácii vyššie).

Keď im dáte tieto podmienky, môžete očakávať, že vaša rastlina zakvitne do 6 – 12 mesiacov. Akonáhle vykvitne, môžete očakávať, že prinesie ovocie o 1-3 mesiace neskôr.

Hnojenie: Keď už vaša rastlina zakvitne, je dôležité neustále ju hnojiť. Prihnojujte ho každé 2 týždne hnojivom s vysokým obsahom dusíka (napríklad prípravkom 20-20-20). To pomôže zdravému rastu ovocia a nakoniec aj semena vo vnútri.

Opeľovanie: Bohužiaľ to nemôžete urobiť sami. Peľ musí byť prirodzene prenášaný z tyčiniek na piestik inej kvitnúcej rastliny. Včely medonosné sú pri tom prirodzené.