ako na to?

Ako zmraziť bylinky, aby ste mohli celý rok variť s čerstvými príchuťami?

Ak hľadáte spôsob, ako konzervovať svoje čerstvé bylinky, je veľmi pravdepodobné, že ste už niekedy počuli alebo vyskúšali nejaký spôsob konzervovania bylín. Existuje však veľa rôznych metód a všetky fungujú inak. Existuje dokonca niekoľko takých, ktoré nevyžadujú vôbec žiadne špeciálne vybavenie!

Existuje niekoľko dôvodov, prečo by niekto mohol chcieť zmraziť svoje bylinky. Jedným z dôvodov môže byť, ak ich plánujete neskôr použiť na varenie. Ďalším dôvodom môže byť len úspora peňazí pri nákupe čerstvých bylín. Nech už je to tak alebo onak, neexistuje žiadny zlý spôsob, ako robiť veci, tak začnime!

Čo sú metódy konzervácie byliniek?

Metódy konzervácie byliniek zahŕňajú buď skladovanie bylín v alkohole alebo iných tekutinách. Niektoré z týchto metód zahŕňajú:

Mrazenie bylín v alkohole – toto je pravdepodobne najbežnejší spôsob konzervovania bylín. Alkohol nespôsobuje hnilobu rastlín, skôr spomaľuje rýchlosť ich rozpadu. Dobrá vec, ak sa snažíte zakonzervovať bylinky na neskoršie použitie!

Mrazenie byliniek v oleji – Ďalším spôsobom je ponorenie čerstvých bylín do nejakého druhu oleja, napríklad olivového oleja. Túto metódu používajú aj kuchári na dodanie chuti a výživných látok jedlu, keď varia.

Mrazenie bylín v octe – Bylinky sa dajú konzervovať aj pomocou octu. Tento proces spočíva v kombinácii octu s vodou v pomere 1: 3 a následnom pridaní vašich čerstvých bylín. Ocot spôsobí, že bylinky sčernajú a odfarbujú, to však nemá vplyv na chuť.

Zmrazovanie bylín vo vode – Byliny možno skladovať pri izbovej teplote ponorením do vody. Táto metóda je však dobrá iba na krátky čas a vodu je potrebné meniť každých pár dní. Môžete tiež pridať do vody trochu octu, aby ste bylinky konzervovali.

Zmrazenie čerstvých bylín vo vode – Bylinky, ako napríklad bazalka, môžete zmraziť jednoduchým vložením do vody. Táto metóda nie je tak účinná ako použitie ľadu, ale môže pomôcť spomaliť rýchlosť rozpadu z vody asi na týždeň.

Sušenie bylín – Ďalším populárnym spôsobom konzervácie je sušenie vašich bylín na slnku alebo niekde, kde budú dostávať veľké množstvo vzduchu. Môžete tiež použiť sušič potravín, ak máte k dispozícii.

Varenie s bylinkami – S vašimi bylinkami môžete variť ihneď po ich nazbieraní! Toto je najmenej efektívny spôsob ich konzervácie, ale je to zadarmo a môžete si vychutnať lahodnú chuť svojich čerstvo natrhaných bylín!

Prečo by som si mal chcieť zachovať bylinky?

Existuje veľa dôvodov, prečo by niekto chcel svoje bylinky konzervovať. Medzi tieto dôvody patrí úspora peňazí, celoročná čerstvá zásoba a možnosť opravovať si svoje obľúbené recepty po celý rok bez ohľadu na to, kde sa nachádzate.

Úspora peňazí – Ak patríte k tým, ktorí pri varení používajú veľa bylín, alebo chcete mať doma čerstvé bylinky len z estetických dôvodov, viete, že ich nákup môže byť veľmi nákladný. Naučením sa, ako si konzervovať bylinky, budete môcť ušetriť veľa peňazí tým, že nebudete musieť kupovať nové vždy, keď dôjdete.

Čerstvé bylinky po celý rok – Existujú aj také, ktoré majú radi, keď majú čerstvé bylinky stále, a to bez ohľadu na ročné obdobie. To sa môže javiť ako nemožné vzhľadom na skutočnosť, že veľa bežných bylín je k dispozícii iba počas ich príslušných vegetačných období. Naučením sa, ako si konzervovať bylinky, si budete môcť udržiavať stály prísun čerstvých bylín po celý rok!

Recepty po celý rok – Existujú ľudia, ktorí radi varia celý rok recepty po celý rok. Títo ľudia môžu mať obľúbený recept na lasagne, ktorý si radi pripravujú každé Vianoce, alebo vynikajúci recept na polievku, ktorý sa musí robiť vždy cez zimu. Konzervácia bylín vám to umožní, pretože vám nikdy nedôjde!

Čo by som mal hľadať pri kúpe dehydratátora?

Pri kúpe bylinného sušiča by ste mali vyhľadávať niekoľko vecí, aby ste dosiahli najlepšiu hodnotu za svoje peniaze.

Veľkosť – Pravdepodobne najdôležitejšie je mať na pamäti, aký veľký chcete, aby bol váš bylinkový dehydratátor. Budete sušiť naraz iba malé množstvo byliniek alebo plánujete sušiť väčšie množstvo?

Materiál – Budete tiež musieť vziať do úvahy materiál, z ktorého je vyrobený dehydratátor. Nehrdzavejúca oceľ zabezpečí, že vaše bylinky nezachytia nijaké podivné chute ani vône, ale plastové modely sú oveľa lacnejšie.

Časovač – Niektoré sušičky byliniek sú vybavené časovačom, ktorý vás upozorní, keď budú vaše bylinky pripravené.