ako na to?

Ako vyčistiť postriebrený tanier?

Postriebrenie je jedným z najbežnejších druhov šperkov. Väčšina ľudí to videla, ale len málokto vie o jeho histórii alebo o tom, ako vyzerá. Striebro bolo pôvodne použité na mince a ďalšie cenné predmety, ako sú zbrane a brnenie. Keďže sa však zlato v minulom storočí stalo populárnym, veľa ľudí namiesto neho začalo používať striebro. Takže strieborné pokovovanie sa stalo veľmi populárnym.

Prvýkrát, keď sa niekto pokúsil použiť strieborný tanier bez náležitej starostlivosti, poškriabal sa na povrchu. Po niekoľkých rokoch snaženia sa zbaviť škrabancov a iných škôd spôsobených nesprávnymi metódami čistenia začali ľudia používať chemikálie alebo dokonca kyslé roztoky. Tieto metódy boli nielen škodlivé pre samotný kov, ale tiež im sťažili nápravu škôd neskôr.

Dnes ešte stále existujú ľudia, ktorí sa snažia strieborný tanier vyčistiť kyselinami a inými chemikáliami. Myslia si, že vďaka týmto metódam bude postriebrenie vyzerať lepšie. Ale vôbec to nefunguje! Aj keď sa chcú zbaviť škrabancov a iných škôd, postriebrenie zostáva poškodené. Niektorí ľudia dokonca veria, že by bolo dosť dobré, keby si po dotyku so strieborným tanierom iba umyli ruky. Ani táto metóda však nepomáha!

Ak je vaše postriebrenie poškodené, musíte ho vyčistiť u odborníka. Títo ľudia majú skúsenosti a znalosti, aby vám poskytli to najlepšie riešenie. Na odstránenie škrabancov, škvŕn a iných problémov používajú rôzne nástroje a prostriedky. Viac informácií o týchto metódach sa môžete dozvedieť na ich webových stránkach alebo priamym rozhovorom s nimi.

Tipy na čistenie postriebrených nádob na potraviny?

Čistenie postriebrených nádob na potraviny má množstvo výhod. Nielen, že môže zlepšiť jeho lesk, ale môžete tiež predĺžiť jeho životnosť. Postriebrené nádoby na potraviny sú ideálne na formálne večere a udalosti. Nájdete ich v rôznych dizajnoch a štýloch. Ak vás zaujíma, ako vyčistiť postriebrené nádoby na potraviny, potom ste na správnom mieste. V tejto príručke sa dozviete o rôznych metódach, ich kladoch a záporoch a o tom, ktorý z nich je pre vás vhodný. Tak poďme na to.

Umývanie postriebrených nádob na potraviny

Ak chcete vyčistiť postriebrené nádoby na potraviny, budete potrebovať teplú vodu, jemný prostriedok na umývanie riadu a niečo, čím ju vydrhnete. Nemusíte mať chuť. Jednoduchá špongia postačí. Môžete si kúpiť špeciálne špongie, ktoré sú vyrobené na čistenie striebra. Môžete však tiež použiť bežnú lyžicu paradajkovej pasty alebo dokonca zubnú kefku. Ak sa postriebrenie začne strácať, môžete použiť aj sódu bikarbónu a mäkkú handričku alebo špongiu. Táto metóda funguje na malé škrabance a škvrny. Pre veľké alebo vážne škody to však veľa neurobí.

Jednou z výhod tejto metódy je, že je cenovo dostupná. Takmer každý má tieto zásoby vo svojej kuchyni, takže vás to nebude nič stáť. Materiály sa tiež dajú ľahko nájsť kdekoľvek nakupujete. Aj keď si ich objednáte online, dorazia len za pár dní.

Ak vás zaujíma, ako touto metódou vyčistiť postriebrené nádoby na potraviny, je potrebné urobiť toto:

Naplňte si kuchynský drez teplou vodou. Potom pridajte prací prostriedok a dobre ho premiešajte. Na to môžete použiť ruky alebo drevenú lyžicu. Ďalej vložte postriebrenú nádobu na jedlo do vody. Uistite sa, že je úplne ponorený pod vodou. Nechajte to vo vode najmenej päť minút. Ak sú nejaké veľké škvrny alebo škrabance, môžete ich nechať vo vode až hodinu. Pomocou špongie alebo handričky jemne vydrhnite postriebrenú nádobu na potraviny. Ak používate lyžicu paradajkovej pasty, položte na ňu sódu bikarbónu skôr, ako začnete drhnúť. Keď ste odstránili čo najviac škvŕn a škrabancov, vyberte nádobu z vody. Vysušte ju čistou handričkou.

Strieborný lesk na postriebrené nádoby na potraviny

Ak chcete vyčistiť postriebrené nádoby na potraviny, môžete zvážiť použitie strieborného leštidla. Jedná sa o špeciálne krémy, gély alebo tekutiny, ktoré môžu z vášho striebra odstrániť škvrny, škrabance a iné problémy. Tieto výrobky sa zvyčajne vyrábajú z rôznych druhov brusív. Nájdete ich vo väčšine obchodov s potravinami a železiarstvom. Niektorí si ich vyrábajú aj doma zmiešaním sódy alebo zubnej pasty s vodou.

Jednou z výhod použitia leštidla na striebro je, že sa dá použiť na akýkoľvek druh striebra. Či už je to šterlingové striebro alebo postriebrené, lak bude fungovať. Pokiaľ si vyberiete ten pravý, to je. Nevýhodou však je, že sú zvyčajne o niečo drahšie ako čistiace prostriedky. Budete si ich musieť objednať online alebo si ich vyzdvihnúť v špecializovanom obchode.

Ak vás zaujíma, ako postriebrené nádoby na potraviny vyčistiť strieborným leštidlom, musíte urobiť nasledovné:

Dôkladne si umyte ruky, aby ste ich zbavili mastnoty, olejov a nečistôt. Nechcete ich na striebre, pretože namiesto toho, aby boli odstránené, sa okolo nich iba tlačia. Ak máte nejaké mozoly alebo drsné škvrny na ruky, je dobré nosiť rukavice. Nožnicami na nechty odstrihnite balíček strieborného laku, ktorý ste si kúpili. Potom môžete uzáver opäť nasadiť a použiť neskôr. Na postriebrenú nádobu na potraviny natrite jemnou handričkou tenkú vrstvu leštidla.

Ak je vaša nádoba veľmi veľká, môžete ju rozotrieť mäkkou kefkou. Pomocou prsta jemne naneste leštidlo na škvrny a škrabance. Možno budete chcieť nosiť gumové rukavice. Pokračujte v tom, kým nezmiznú škvrny a škrabance. Ak vám nejaké zostali, vložte ich späť do nádoby.

Ako čistiť postriebrené nádoby na potraviny profesionálnym spôsobom

Ak sa skutočne obávate, že vaše postriebrené nádoby na potraviny vyzerajú čo najlepšie, možno budete chcieť premýšľať o prenájme profesionálneho čističa. Tieto čistiace prostriedky majú všetky nástroje a znalosti potrebné na to, aby sa škvrny zo striebra dostali bez toho, aby ho poškodili. Tiež majú tendenciu mať výkonnejšie čistiace prostriedky, ktoré dokážu zbaviť aj tie najtvrdšie škvrny.

To znamená, že môže byť dosť nákladné najať si profesionálneho upratovača. Jedna vec, ktorú môžete urobiť, aby ste ušetrili nejaké peniaze, je vyskúšať si najskôr čistenie doma. Ak sa pokúsite a nefunguje to, potom to môžete vždy vziať niekam, aby ste sa profesionálne vyčistili.

Je teda možné doma postriebrené nádoby na potraviny vyčistiť alebo ich potrebujete niekam vziať?

Doma je možné čistiť postriebrené nádoby na potraviny. Musíte si dať väčší pozor na to, čo používate. Ak použijete niečo príliš drsné, mohli by ste ľahko poškriabať nádoby a problém ešte zhoršiť. Ak ste však opatrní v tom, čo používate, potom nie je dôvod, prečo nemôžete doma dosiahnuť dobré výsledky.

Prvým pravidlom, ktoré sa snaží doma vyčistiť postriebrené nádoby na potraviny, je NEPOUŽÍVAŤ SPOLOČNÉ ČISTIČE NA STRIEBRO! Možno vás bude lákať kúpiť si niečo ako Bon Ami alebo Bar Keeper’s Friend, pretože sú určené na odstraňovanie škvŕn, ale iba to problém ešte zhoršia. Striebro má nižšie hodnotenie trenia ako nehrdzavejúca oceľ, takže je pravdepodobnejšie, že sa poškriabe. Tieto typy výrobkov sú tiež veľmi zásadité a sú žieravé. To je pre kov zlé. Ak bezpodmienečne musíte použiť takýto čistič, môžete vyskúšať vložiť trochu vody do nádoby a potom ju použiť. Takto sa minimálne zníži pravdepodobnosť jeho poškriabania.

Namiesto týchto druhov výrobkov si budete chcieť kúpiť špecializovaný čistiaci prostriedok alebo použiť niektorú z metód uvedených vyššie v časti „Ako si sami čistiť postriebrené nádoby na potraviny“.

Ak sa pokúsite vyčistiť nádoby a nefunguje to alebo problém ešte zhoršíte, nebojte sa, vždy ich môžete niekam vziať, aby ste ich mohli profesionálne vyčistiť. Ak je to tak, skúste prilákať iba pár naraz a uvidíte, ako dopadnú. Ak vyzerajú dobre, potom viete, že ste našli dobrého čističa. Ak nie, potom nestrácajte čas, pretože ich pravdepodobne aj tak zničia.
Dúfajme, že táto príručka vám poskytne niekoľko dobrých tipov, ako postupovať pri čistení postriebrených nádob na potraviny. S trochou mazu na lakte a trochou trpezlivosti by ste mali zistiť, že vaše nádoby vyzerajú takmer úplne nové. Veľa štastia!