ako na to?

Ako variť pečeného lososa bez akýchkoľvek skúseností

Pečenie lososa patrí medzi najobľúbenejšie jedlá na svete. K dispozícii je veľa rôznych druhov lososa. Niektoré sú ulovené vo voľnej prírode, iné pochádzajú z fariem alebo reštaurácií. Všetky majú svoju vlastnú jedinečnú chuť a textúru. Niet však pochýb o tom, že pečený losos je najjednoduchší spôsob jeho prípravy. A preto sa stal tak populárnym na celom svete!

Hlavným dôvodom jeho popularity je, že je rýchly a ľahký. Nepotrebujete žiadne luxusné vybavenie, ako je fritéza alebo grilovacia panvica. Stačí hodiť nejaké prísady do pekáča a piecť ich do zlatista. Znie to celkom jednoducho, však? No, ak ste niečo ako ja, potom ste pravdepodobne predtým mali problémy s prípravou pečeného lososa doma, pretože ste predtým nemali veľké skúsenosti s varením lososa. Myslím, aké ťažké to môže byť?

Ukázalo sa, že to nie je také ľahké, ako si myslíte. Ale nebojte sa, som tu, aby som vám vždy ukázala, ako to urobiť dokonale. Takže poďme začať?

Ako variť pečeného lososa bez akýchkoľvek skúseností

1) Kúpte si lososa z reštaurácie / farmy

Prvá vec, na ktorú musíte myslieť, je, ako si kúpite svojho lososa. Existuje veľa rôznych druhov tejto ryby, ktoré majú rôzne tvary a veľkosti. Ak si nie ste istí, čo by ste mali dostať, poradil by som vám, aby ste sa porozprávali s osobou v obchode, ktorá to predáva. Alebo ak sa nezdá, že vedia, čo robia, choďte do iného obchodu!

Ak z nejakého dôvodu nemôžete získať pomoc od ľudí, ktorí tam pracujú, jednoducho si kúpte steak z lososa v strede. Zvyčajne sú hrubé asi jeden palec alebo dva a sú slušnej veľkosti. Ak je to potrebné, môžete ho kedykoľvek rozrezať na polovicu, aby lepšie sedel na vašej panvici.

Ďalšou možnosťou je ísť na farmu čerstvý! Po celej krajine existuje veľa fariem, ktoré predávajú čerstvého lososa priamo zákazníkovi. Ak máte niektorú z týchto fariem kdekoľvek vo svojom okolí, potom vám vrelo odporúčam, aby ste tam išli. Nielen, že je kvalitnejšia, ale aj takmer vždy lacnejšia!

2) Zmenšite jej veľkosť a odrežte žiabre

Keď už máte svojho lososa, je čas pripraviť ho na varenie. Prvá vec, ktorú chcete urobiť, je vložiť do umývadla a vziať tupý nôž, aby ste jemne zoškrabali všetky šupiny, ktoré na ňom zostanú. Nepoužívajte nič ostré, pretože by ste mohli náhodou podrezať mäso ryby! Potom to otočte a urobte to isté z tejto strany.

Z mojej skúsenosti vyplýva, že šupiny na lososoch väčšinou vypadnú veľmi ľahko iba pomocou vašich rúk. Ak to však neurobia, vyššie uvedená metóda zvyčajne funguje.

Keď to zmenšíte, môžete žiabre odrezať. Táto časť je voliteľná a záleží len na vašich preferenciách, ako sa vám páči, aby vyzerala. Osobne ich vždy nechávam pôsobiť, pretože mám pocit, že pomáhajú udržiavať mäso vlhké a jemné. Ak ich však chcete odrezať, choďte rovno ďalej. Použite na to rovnakú metódu ako je uvedené vyššie.

3) Opláchnite ho a osušte

Potom opláchnite lososa a uistite sa, že sú všetky voľné šupiny vypnuté. Ak ešte nejaké zostanú, nebojte sa, postaráme sa o ne v ďalšom kroku. Potom to pohladiť a nechať sedieť asi desať minút. Zaistíte tak, že bude viac ako primerane suchý a nebude pri varení prskať.

4) Skóre pokožky a vtieranie do nej

Akonáhle má váš losos čas na vysušenie, vezmite vidličku (áno, vidličku) a jemne urobte malé prepichnutia po celej koži. To zabezpečí, že sa korenie dostane dovnútra rýb. Potom votrite do pokožky rýb aj akékoľvek korenie, ktoré ste si vybrali. To pomôže samému mäsu dodať väčšiu chuť.

Potom, čo ste ochutnali kožu, je čas ochutiť samotné mäso. Jednoducho nalejte na panvicu trochu oleja (repku, zeleninu atď.) A vložte ju na horák. Môžete tiež použiť maslo, ak vám nevadia kalórie navyše. Teplo na sporáku znížte na približne stredne vysoké.

Akonáhle sa olej / maslo zahreje, vložte rybu do panvice najskôr kožou nadol. Rybu zakryte vrstvou korenia (použite veľa!) A nechajte ju povariť 4 až 5 minút alebo dovtedy, kým nezačne hnednúť. V tomto okamihu znížte teplotu na strednú teplotu a rybu otočte tak, aby strana s pokožkou smerovala nahor. Varte ďalšie 3 – 4 minúty.

5) Skontrolujte textúru a prevarte ju

Teraz je čas skontrolovať textúru rýb. Keď je filé hotové, malo by byť v strede jemné a škvrnité na dotyk. Nie je potrebné variť celé, aby už neboli akékoľvek červené alebo ružové zobrazenie. Ak máte teplomer, stred by mal čítať 145 stupňov Fahrenheita.

6) Zložte ho z ohňa a podávajte!

Hneď ako ho odstavíte z ohňa, je čas podať svoje filé. Existuje niekoľko rôznych spôsobov, ako to dosiahnuť. Tu je zoznam najpopulárnejších:

Podávajte to so zemiakmi a zelenými

Toto je zďaleka jeden z najbežnejších spôsobov podávania rýb. Vyberte si škrob (zemiaky, ryža, cestoviny), zeleninu (zelené fazule, hrášok, mrkva) a trochu omáčky (maslo, holandská, tatárska).