Ako uvariť špagety?
Jedlo

Ako uvariť špagety?

Chcete uvariť špagety, či ste hladný? Tak čítajte ďalej! Špagety sú rýchle talianske jedlo. Popíšem prípravu špagiet a taktiež nejaké tipy k omáčkam. Veľa šťastia a bon apettite.

Príprava špagiet

Takže si pripravíme dostatočne veľký hrniec. Najlepší je taký vysoký valcovitý zo sitkom vnútri, kam sa nasypú špagety či cestoviny. Výhoda tohto hrnca je, že sa cestoviny ľahko cedia. A to je pre mňa na nezaplatenie. No ak ho nemáte stačí aj nízky veľký hrniec ( podľa množstva špagiet ). Začneme tým, že v rýchlovarnej kanvici uvaríme vodu, ako keby na čaj. Jej množstvo by malo byť také aby ste zaplnili hrniec, tak cca do troch štvrtín. Výhoda je taká že špagety rýchlejšie hotové.

Ako uvariť špagety?Do pripraveného hrnca nasypeme špagety na výdatný obed by mala stačiť polovica balíka, ale prakticky je to dosť podľa odhadu. Potom špagety zalejeme horúcov vodou z kanvice a pridáme trochu soľi. Špagety sa varia cca 10 minút no neni to však pravidlom. Po 5 minútach varenia by ste mohli začať skúšať, aké su špagety tvrdé. Stačí vytiahnuť jednu špagetu vidličkou. Ak sa vám špagety zdajú dostatočne mäkké, tak ich scedíme zo sitkom a vysypeme na tanier.

Omáčka

Špagety sa nejedávajú suché, a preto to chce nejakú omáčku. “Klasika” kečup, syr a olivový olej je síce rýchla, ale nie moc chutná. Taliani dokonca na špagety ani len nedávajú kečup a je dosť ťažké v Taliansku vôbec kečup zohnať a ak tak má príchuť horčice.

Využívajú čerstvé rajčiny, čo je najzdravšia a najchutnejšia možnosť. Recept na jednu rýchlu omáčku je “opražiť” cesnak na olivovom oleji, a potom pridať čerstvé rajčiny podľa chuti napríklad bazalku. No nezačnite z prípravou omáčky až po tom ako uvaríte špagety, lebo zostanú studené a nechutné. Ďalšia možnosť a to dosť rýchla je kúpená hotová omáčka z obchodu. Sú jej rôzne druhy, preto si môžte vybrať podľa chuti.

Veľa šťastia a veľa zcedených špagiet vám prajem!