Ako spraviť domáce lístkové cesto?
Jedlo

Ako spraviť domáce lístkové cesto?

Chcete si spraviť doma lístkové cesto? Tak čítajte ďalej.

Suroviny

Ako spraviť domáce lístkové cesto?1. Časť – tuková
125 g masla, asi 80 g hladkej múky

2. Časť – závinová
Budeme potrebovať asi 80 g hladkej múky špeciál, medzi prsty trochu soli, 1 žĺtok, 1 mokka kávová lyžička octu, 40 ml studenej vody

Postup:

“Tuková časť”

Zmäknuté maslo ( nechajte ho na chvíľku otepliť ) zmiešame z múkou. Položíme túto zmes do malej misky, zakryjeme ju  napríklad pokrievkou a vložíme do chladničky asi na pol hodiny.

“Závinová časť”

Pokračujeme tým že v ďalšej miske zmiešame múku zo soľou. Zoberieme si nejakú menšiu misku alebo nádobu a vymiešame tam vodu, ocot a žĺtok. Akonáhle to dokončíme vymiešame obsah obidvoch misiek dokopy a spravíme z toho tuhé cesto ktoré vložíme zase do nejakej misky potom zakryjeme utierkou a necháme na stole asi 30 minút.

Po odležaní cesta si posypeme hladkou múkou dosku a vyvaľkáme na nej závinovú časť na hrúbku 5 mm. Do stredu vyvaľkaného cesta položíme tukovú časť a sformujeme s nej tehličku. Tehličku prikryjeme vyvaľkaným cestom a to tak že  spodnú časť prehneme dopredu, hornú dole, ľavú vpravo a pravú vľavo. A celé cesto otočíme dole hlavou.

Potom naše cesto posypeme múkou a necháme to tak 20 minút potom to rozvaľkáme opäť na 5 mm a zložíme rovnako. Toto zopakujeme ešte raz opäť to poskladáme a cesto je hotové!

Prajem veľa úspechov!