Chcete si spraviť doma lístkové cesto? Tak čítajte ďalej.
Suroviny
1. Časť – tuková
125 g masla, asi 80 g hladkej múky
2. Časť – závinová
Budeme potrebovať asi 80 g hladkej múky špeciál, medzi prsty trochu soli, 1 žĺtok, 1 mokka kávová lyžička octu, 40 ml studenej vody
Postup:
“Tuková časť”
Zmäknuté maslo ( nechajte ho na chvíľku otepliť ) zmiešame z múkou. Položíme túto zmes do malej misky, zakryjeme ju napríklad pokrievkou a vložíme do chladničky asi na pol hodiny.
“Závinová časť”
Pokračujeme tým že v ďalšej miske zmiešame múku zo soľou. Zoberieme si nejakú menšiu misku alebo nádobu a vymiešame tam vodu, ocot a žĺtok. Akonáhle to dokončíme vymiešame obsah obidvoch misiek dokopy a spravíme z toho tuhé cesto ktoré vložíme zase do nejakej misky potom zakryjeme utierkou a necháme na stole asi 30 minút.
Po odležaní cesta si posypeme hladkou múkou dosku a vyvaľkáme na nej závinovú časť na hrúbku 5 mm. Do stredu vyvaľkaného cesta položíme tukovú časť a sformujeme s nej tehličku. Tehličku prikryjeme vyvaľkaným cestom a to tak že spodnú časť prehneme dopredu, hornú dole, ľavú vpravo a pravú vľavo. A celé cesto otočíme dole hlavou.
Potom naše cesto posypeme múkou a necháme to tak 20 minút potom to rozvaľkáme opäť na 5 mm a zložíme rovnako. Toto zopakujeme ešte raz opäť to poskladáme a cesto je hotové!
Prajem veľa úspechov!