Preskočiť na obsah
Domovská stránka » Ako spraviť domáce lístkové cesto?

Ako spraviť domáce lístkové cesto?

Ako spraviť domáce lístkové cesto?

Chcete si spraviť doma lístkové cesto? Tak čítajte ďalej.

Suroviny

Ako spraviť domáce lístkové cesto?1. Časť – tuková
125 g masla, asi 80 g hladkej múky

2. Časť – závinová
Budeme potrebovať asi 80 g hladkej múky špeciál, medzi prsty trochu soli, 1 žĺtok, 1 mokka kávová lyžička octu, 40 ml studenej vody

Postup:

“Tuková časť”

Zmäknuté maslo ( nechajte ho na chvíľku otepliť ) zmiešame z múkou. Položíme túto zmes do malej misky, zakryjeme ju  napríklad pokrievkou a vložíme do chladničky asi na pol hodiny.

“Závinová časť”

Pokračujeme tým že v ďalšej miske zmiešame múku zo soľou. Zoberieme si nejakú menšiu misku alebo nádobu a vymiešame tam vodu, ocot a žĺtok. Akonáhle to dokončíme vymiešame obsah obidvoch misiek dokopy a spravíme z toho tuhé cesto ktoré vložíme zase do nejakej misky potom zakryjeme utierkou a necháme na stole asi 30 minút.

Po odležaní cesta si posypeme hladkou múkou dosku a vyvaľkáme na nej závinovú časť na hrúbku 5 mm. Do stredu vyvaľkaného cesta položíme tukovú časť a sformujeme s nej tehličku. Tehličku prikryjeme vyvaľkaným cestom a to tak že  spodnú časť prehneme dopredu, hornú dole, ľavú vpravo a pravú vľavo. A celé cesto otočíme dole hlavou.

Potom naše cesto posypeme múkou a necháme to tak 20 minút potom to rozvaľkáme opäť na 5 mm a zložíme rovnako. Toto zopakujeme ešte raz opäť to poskladáme a cesto je hotové!

Prajem veľa úspechov!