ako na to?

Ako skladovať čerstvú bazalku?

Čerstvá bazalka je jednou z najobľúbenejších bylín používaných pri varení. Možno ste videli, že sa predáva v miestnych obchodoch s potravinami alebo dokonca online. Existuje veľa rôznych druhov čerstvej bazalky, ktoré sa líšia od zelených po fialové a červené odrody. Všetky chutia veľmi podobne, ale je potrebné, aby ste ich predtým, ako ich správne uložíte, mali vedieť:

1) Čerstvú bazalku nezmrazujte! Rýchlo sa pokazí a zhorkne (a možno aj plesne).

2) Čerstvú bazalku uchovávajte na chladnom a tmavom mieste mimo priameho slnečného žiarenia. Pri správnom skladovaní by mala bez problémov vydržať až tri roky.

3) Ak v receptoch používate čerstvú bazalku, nepoužívajte príliš veľa; len toľko, aby recept fungoval. Príliš málo a chuť nebude dostatočne silná a skončíte s nevýrazným jedlom.

Bazalka je skvelým doplnkom takmer ku každému jedlu. Dodáva príjemnú dávku arómy a arómy šalátom, polievkam, cestovinovým omáčkam, dusenému mäsu a iným pokrmom. Bazalku je tiež možné pridávať priamo do dezertov, ako sú koláče a koláče. Bazalka sa často používa v ázijskej kuchyni, pretože dodáva jedlu jasnú farbu. Bazalku je tiež možné sušiť na použitie pri príprave pesta alebo čerstvú na pridanie bazalky do pečiva, ako je chlieb a pečivo. Existuje veľa rôznych odrôd bazalky a najbežnejšie sú bazalka sladká, citrónová, thajská, škoricová a opálová.

Ako skladovať čerstvú bazalku?

Bazalka je jemná bylinka a mala by sa skladovať správne, aby vydržala dlhšie. Pri správnej starostlivosti môže vaša čerstvá bazalka vydržať až jeden týždeň. Tu je postup:

  1. Pred uložením čerstvých listov bazalky ich ľahko opláchnite v studenej vode a osušte papierovou vreckovkou.
  2. Vložte listy bazalky do uzatvárateľného plastového vrecka. Ako ďalšiu ochranu môžete vak vložiť do iného uzatvárateľného vrecka, aby ste dosiahli vyššiu ochranu pred poškodením vodou. Pred uzavretím vreciek z nich odstráňte čo najviac vzduchu.
  3. Vložte igelitové vrecko do chrumkavača v chladničke.
  4. Pri správnom skladovaní by vám bazalka mala vydržať až jeden týždeň.

Ako zmraziť čerstvú bazalku?

Čerstvú bazalku môžete zmraziť jej umytím a následným blanšírovaním listov. Ak chcete bazalku blanšírovať, umyte a osušte listy papierovou utierkou, odstráňte listy zo stoniek a vložte ich na 1 minútu do hrnca s vriacou vodou. Potom ihneď vložte listy bazalky do misky s ľadovou vodou, aby ste ich ochladili. Listy bazalky scedíme a zabalíme do mraziacich vreciek alebo nádob. Všeobecným pravidlom pre mrazenie bylín je, že 1/3 šálky čerstvých bylín sa rovná 1 lyžičke sušených bylín. Tento recept je možné použiť s inými bylinami, ako je oregano, tymián, majoránka alebo dokonca s levanduľou!

Ako dlho vydrží čerstvá bazalka?

Čas použiteľnosti čerstvej bazalky, skladovanej v chladničke, sa odhaduje na asi 5 dní.

Ako zistiť, či je čerstvá bazalka zlá?

Bazalka obyčajne zhnedne a zvädne, vyzerá to dlho predtým, ako sa skutočne pokazí.

Je čerstvá bazalka zdravá?

Bazalka má veľa základných živín, ktoré sú pre vás zdravé. Bazalka má vysoký obsah vitamínu A, vitamínu C a železa. Bazalka tiež obsahuje antioxidanty, ktoré môžu pomôcť predchádzať rakovine a pomôcť zdraviu srdca.

Je sušená bazalka zdravšia ako bazalka izolovaná?

Sušená bazalka má síce viac vitamínov a výživných látok ako bazalka izolovaná, rozdiel je však taký malý, že vás to skutočne neovplyvní, ak namiesto sušenej použijete bazalku.

Čo mám robiť, ak na svojej bazalke nájdem pleseň?

Ak nájdete na bazalke pleseň, odrežte plesnivé miesto a bazalku ihneď vložte do misky s vodou. Potom misku umiestnite na niekoľko hodín na slnečné miesto (alebo do blízkosti UV lampy). Po vysušení listov bazalky by mala pleseň zmiznúť. Ak nie, bazalku zlikvidujte.

Ako pestovať bazalku?

Bazalka je veľmi ľahko pestovateľná rastlina, potrebujete iba kvalitnú pôdu, trochu vody a slnečné svetlo. Uistite sa, že ste si na záhrade alebo na balkóne vybrali pekné slnečné miesto na výsadbu bazalky. Môžete ho dokonca zasadiť do interiéru pod žiarivkami. Najskôr pripravte pôdu zmiešaním trochu kvalitnej zeminy s trochou hnojiva. Môžete tiež pridať trochu hnoja na zvýšenie živín.

Po príprave pôdy rastliny bazalky jemne premiestnite do zeme alebo do kvetináčov. Pôda by mala byť dostatočne hlboká, aby bola zeminou pokrytá asi 2 alebo 3 palce od dna stonky bazalky. Po výsadbe pôdu zalievajte a udržiavajte po celý deň dobre hydratovanú, aby ste sa uistili, že zostáva vlhká. Vyberte hnojivo, ktoré obsahuje veľa dusíka (napríklad 15-30-15). Bazalka miluje dusík. Po výsadbe bazalku zalievajte každých pár dní a chráňte ju pred extrémnymi horúcimi alebo chladnými teplotami. Ak budete držať krok s bazalkou, mala by vyrásť asi o jednu stopu ročne. Doprajte si svoju čerstvú bazalku!