ako na to?

Ako si vyrobiť vafle?

Prvá vec, ktorú musíte urobiť, je zvoliť si ingrediencie. Budete sa musieť rozhodnúť, ktorý druh múky, cukru, sušeného mlieka, soli a droždia sa použije. Možno budete chcieť použiť rôzne druhy múky, napríklad celozrnnú alebo špaldovú múku. Možno budete chcieť vyskúšať namiesto bieleho cukru použiť aj iné druhy cukrov, napríklad hnedý cukor. Niektoré recepty požadujú pridanie sódy bikarbóny alebo prášku do pečiva. Toto sú voliteľné prísady, ktoré však dodávajú chuť a dodávajú vaflám trochu extra chrumkavosť.

Budete sa tiež musieť rozhodnúť, či ich chcete ihneď uvariť alebo nie. Ak ich varíte hneď, potom je najlepšie, ak si kúpite vopred pripravené vaflové zmesi z obchodu, aby ste sa nemuseli báť, že si všetky tieto ingrediencie odmeriate sami.

Ak ich vyrábate neskôr, pravdepodobne si budete chcieť vyrobiť vlastné domáce vaflové cesto. Dôvod, prečo väčšina ľudí uprednostňuje výrobu vlastného vaflového cesta, je ten, že vopred pripravené vaflové zmesi majú zvyčajne konzervačné látky a ďalšie prísady, ktoré sa vám nemusia páčiť. Tým, že si vyrobíte vlastné cesto na vafle, budete presne vedieť, čo sa doň chystá, a môžete si ho pripraviť tak zdravým alebo nezdravým, ako chcete.

Keď ste pripravení na výrobu oblátok, budete sa musieť rozhodnúť, aký druh oblátok použijete. Môžete použiť bežný vaflovač, vaflovač, ktorý musíte do seba nalepiť cesto, alebo belgický vaflovač. Belgické výrobky na výrobu vaflí sú rovnaké ako tradičné výrobky na výrobu oblátok, ibaže sú väčšie a majú tiež hlbšie vrecká. To znamená, že pri ich príprave nebudete musieť pridávať viac cesta. Avšak tradičné výrobníky vaflí a žehličky, ktoré si musíte sami pripraviť, sú lacnejšie a vo všeobecnosti fungujú lepšie. Ak budete používať belgický vaflovač, musíte sa ubezpečiť, že má hlbšie vrecká, inak nebudú vaše vafle dostatočne hlboké.

Keď si vyberiete, aký typ vaflovača chcete pripraviť, musíte sa rozhodnúť pre recept. Online nájdete veľa rôznych druhov receptov, ale väčšina z nich používa rovnaké základné ingrediencie a postupuje rovnako. Hlavným rozdielom medzi jednotlivými receptami sú použité prísady, ako napríklad druh múky, druh použitého mlieka a masla a to, či je v cestíčku vajce alebo nie.

Prvým krokom pri príprave vafle je zahriatie vášho vaflovača. Veľa výrobcov vaflí má svetlo, ktoré indikuje, kedy je dosť teplo, aby ste mohli pridať cesto. Zvyčajne musíte počkať asi päť minút, kým sa váš vaflovač zahreje. Počas tejto doby si môžete odmerať všetky svoje prísady. Akonáhle sa rozsvieti svetlo, ste pripravení začať vyrábať oblátky.

Prvá vec, ktorú musíte urobiť, je naliať časť cesta do vaflovača. Rovnomerne ho lyžicou alebo špachtľou rozotrieme do každého úseku. Niektorí výrobcovia vaflí majú gombík, ktorým po pridaní cesta zatočíte, čo umožní cesto ísť do stroja. Potom zatvoríte vaflovač a počkáte, kým nebudú hotové. Väčšina výrobcov vaflí má svetlo, ktoré sa vypne, keď budú oblátky pripravené. Po zhasnutí svetla sú vafle pripravené na konzumáciu.

Väčšina ľudí rád zje svoje oblátky s maslom a sirupom alebo medom. Na výrobu sirupu budete musieť do hrnca pridať trochu cukru a vody a zohrievať ho, kým sa cukor nerozpustí. Ak chcete pripraviť skutočné cmarové maslo, budete musieť v miske zmiešať trochu zmäkčeného masla s trochou cmaru a zmiešať ich dohromady. Existuje tiež veľa rôznych ovocných džemov a želé, ktoré si môžete dať na vafle. Javorový sirup je ďalšou obľúbenou polevou pre vafle.

Ak chcete vyskúšať niečo iné, môžete pred varením vaflí do cesta pridať nejaké čokoládové lupienky, orechy alebo sušené ovocie. Vafle chutia tiež vynikajúco, keď ich doplníte šľahačkou alebo dokonca čedarom alebo parmezánom. Aby boli veci ešte zaujímavejšie, môžete vyskúšať pripraviť vaflové misky tak, že do vášho vaflovača pridáte trochu oleja a potom nalejete cesto do vaflovača ako obvykle. Keď je vafle hotová, môžete do misky vložiť trochu šľahačky alebo zmrzliny a potom ju prikryť ďalšou vaflou, aby ste mali vaflovú misu na zjedenie. Misky na sušienky môžete vyrobiť aj tak, že pomocou vystrihovača na sušienky vystrihnete kruh uprostred vafle a pridáte do nich rovnaké prísady ako do misky na vafle.

Vafle sú skvelým jedlom, ktoré si môžete pripraviť, keď máte spoločnosť úplne v poriadku, pretože ich môžete pripraviť a naservírovať naraz. Všetko, čo musíte urobiť, je ubezpečiť sa, že máte všetky svoje ingrediencie pripravené na použitie skôr, ako začnete pripravovať vafle. Vafle sa dajú ľahko pripraviť, ľahko sa obsluhujú a väčšina ľudí si ich pochutí. Existuje toľko rôznych druhov vaflových receptov, že si určite vyberiete taký, ktorý osloví každého chuťové poháriky. Vafle sú skvelým spôsobom, ako začať deň alebo ho zakončiť ako chutný dezert.