ako na to?

Ako si pripraviť domácu karamelovú omáčku s bielym cukrom?

Karamelová omáčka je jedným z najobľúbenejších dezertov pripravovaných z jabĺk. Existuje mnoho spôsobov, ako to vyrobiť. Môžete použiť jablkový džús v konzerve alebo jablčný ocot, ktorý je k dispozícii v každom obchode s potravinami. Ak nemáte ani jednu z týchto prísad, musíte si kúpiť čerstvý jablčný ocot (alebo citrónovú šťavu) a pred použitím ho nechať dva dni kysnúť.

Ak si chcete pripraviť vlastnú karamelovú omáčku, môžete jednoducho zmiešať nasledovné:

  • 1 šálka kryštálového cukru
  • 2 šálky vody (na želanie môžete pridať trochu medu)

Množstvo vody závisí od toho, ako sladká je vaša karamelová omáčka. Ak máte radšej sladšie karamelové omáčky, zvýšte množstvo vody. Ak máte radšej suchšie karamelové omáčky, znížte množstvo vody.

Biely cukor môžete nahradiť aj hnedým. Hnedý cukor je prírodná zložka, ktorá dodáva karamelu jeho farbu. Rovnakú chuť však nezískate kvôli rôznym druhom cukrov, ktoré sa používajú pri príprave karamelovej omáčky.

Ďalšou možnosťou je použiť namiesto bežného stolového cukru kukuričný sirup. Kukuričný sirup neobsahuje žiadne kalórie a nespôsobuje zubný kaz ani pri dlhodobom zahriatí. Je to tiež menej nákladné.

Karamelovú omáčku je možné pripraviť v hrnci na sporáku alebo v mikrovlnnej rúre. Výroba na sporáku nie je naozaj zložitá a uvidíte, že kroky sa dajú ľahko dodržať.

Ako si pripraviť karamelovú omáčku na panvici na sporáku?

Toto je najlepšia metóda, ak chcete pripraviť malé množstvo karamelovej omáčky, napríklad ak chcete dosť na jeden alebo dva dezerty. Táto metóda nie je odporúčaná pre tých, ktorí sú netrpezliví, pretože si vyžaduje vašu neoddeliteľnú pozornosť po celú dobu varenia. Ak používate túto metódu, buďte tiež veľmi opatrní, pretože ak ľahko nedáte pozor na horúčavu, cukor môže ľahko stmavnúť a poškodiť tak výsledný produkt.

(Budete musieť pridať 1 šálku vody do panvice na omáčku s 1 šálkou cukru. Pridajte malú vanilku alebo inú príchuť podľa vášho výberu. Varte na miernom ohni, kým sa cukor nerozpustí. Potom neprestávajte miešať a začnite zohriatie (na stredne vysokej teplote). Hneď ako zmes zhustne a okolo okrajov panvice začne mierne tmavnúť, okamžite ju odstavte a nalejte do žiaruvzdornej misy.

V TOMTO BODE TO NIKDY NEMIEŠAJTE!)

Pred použitím necháme chvíľu vychladnúť v chladničke.

Ako si vyrobiť karamelovú omáčku pomocou mikrovlnky?

Príprava vlastnej karamelovej omáčky je skvelý spôsob, ako pripraviť dezerty, keď sa ponáhľate. Kroky sú ľahké a netrvá to príliš veľa času.

(Budete potrebovať 1 šálku hnedého cukru, 1 šálku smotany, 1 čajovú lyžičku vanilkového extraktu a pol čajovej lyžičky soli. Všetky ingrediencie vložte do veľkej misky vhodnej pre mikrovlnné rúry a dobre ich spolu premiešajte. Zahrejte ich 3 minúty. pri 60 percentnom výkone. Potom ho vyberte z mikrovlnnej rúry a znova ho premiešajte. Vložte ho späť do mikrovlnnej rúry na 2 1/2 minúty pri 50-percentnom výkone. Vyberte ho a znova veľmi dobre premiešajte a vložte späť na iba jedna minúta pri 50-percentnom výkone. Nechajte ho vychladnúť a potom ho môžete chladiť pre neskoršie použitie.

Pomocou tohto receptu môžete pripraviť karamelovú omáčku až na 4 dezerty. Tento recept je možné pri menších množstvách tiež znížiť na polovicu.)