ako na to?

Ako pestovať teplé citrusové ovocie?

Teplé citrusové ovocie (tiež známe ako teplý pomaranč) je druh citrusového ovocia, ktoré pochádza z Mexika. Pestujú sa od staroveku. Existuje veľa odrôd teplej oranžovej, ale všetky majú jednu spoločnú vlastnosť: ich farba pokožky sa po vystavení vzduchu zmení na ružovú. Dodávajú sa v rôznych farbách, ako je žltá, červená, biela a fialová. Niektoré teplé pomaranče, ak sú vynechané príliš dlho, sa dokonca sfarbujú do hnedočervena alebo čierna.

Názov „teplý“ pochádza zo skutočnosti, že tieto plody majú tendenciu udržiavať si svoju farbu lepšie ako iné citrusové plody.

Existuje niekoľko spôsobov, ako pripraviť teplý pomarančový džús. Jedným zo spôsobov je jednoducho nechať ho pred pitím odležať, kým nevychladne. Ďalšou metódou je pridanie cukru a jeho zohriatie v mikrovlnnej rúre alebo varnej doske. Tretia metóda používa tlakový hrniec; vyžaduje to však špeciálne vybavenie a starostlivosť, pretože teplota obsahu stúpa veľmi rýchlo!

Ak si chcete pripraviť svoj vlastný studený nápoj, namiesto sladenej verzie použite obyčajný pomarančový džús. Môžete si tiež vychutnať osviežujúci kokteil z teplého pomarančového džúsu. Tieto nápoje sa často nazývajú „studené“, pretože neobsahujú vôbec žiadny alkohol!

Ako pestovať teplé citrusové ovocie?

Pestovanie teplého citrusového ovocia nie je ťažké, ale je treba brať do úvahy niektoré veci. Najskôr musíte sadenice vysadiť na miesto, ktoré bude mať dostatok slnečného žiarenia a bude chránené pred vetrom. Po druhé, ubezpečte sa, že pôda je dobre odvodnená, pretože teplým pomarančom sa to vo vlhkých alebo močaristých podmienkach nedarí. Nakoniec, ak chcete pestovať viac ako jeden strom, musíte ich rozmiestniť najmenej 30 metrov od seba, inak sa stromy pokúsia navzájom súťažiť o výživné látky a vodu, čo spomalí ich rast.

Teplé pomaranče možno pestovať aj vo veľkých nádobách. Ak sa však rozhodnete ísť touto cestou, musíte ich presúvať každý druhý rok, inak sa môže stať, že budú mať pôvod. Buďte opatrní, ak sa rozhodnete pestovať teplé pomaranče v samozavlažovacej nádobe. Tieto typy kontajnerov vodu iba z dna a tieto stromy majú rozsiahly koreňový systém, ktorý môže siahať hlboko do pôdy a hľadať vlhkosť.

Jedným z bežných problémov, ktoré tieto stromy majú, je poškodzovanie ich kvetov a plodov vysokými teplotami. Keď sa to stane, ovocie sa buď rýchlo pokazí, alebo sa stane nejedlým. Preto je dôležité ich vysádzať na miesta chránené pred silným vetrom a extrémnymi horúčavami.

Teplé pomaranče sa dajú úspešne pestovať aj na verande alebo v interiéroch, ak ich umiestnite na slnečné miesto s teplotou medzi 55 a 80 stupňami Fahrenheita.

Používa sa na teplé citrusové ovocie

Teplé pomaranče majú veľa využití. Môžu sa jesť čerstvé a šťava sa dá vytlačiť a použiť ako náhrada bežného pomarančového džúsu. Kôra môže byť kandizovaná, nakladaná alebo dokonca vyrobená z marmelády, želé alebo džúsu.

Najbežnejšie použitie týchto plodov je však na varenie. Často sa používajú na dochutenie mäsa ako kačica, hus, perlička a bažant. Používajú sa tiež do polievok, konzervov, kompótov, plniek, pečiva, dezertov a iných sladkých jedál.

Ovocie je tiež možné destilovať na základe éterického oleja alebo fermentovať na víno. Aj kvety môžu byť kandizované a použité na ozdobu dezertov.

Teplé oranžové stromy môžu byť pomerne veľké; majú však tendenciu produkovať menej ovocia ako iné druhy pomarančovníkov, ako je napríklad oranžový strom obyčajný (Citrus aurantium).

Ostatné druhy citrusových plodov

Ak vás zaujímajú iné druhy stromov citrusových plodov, môžete si pozrieť nasledujúce odkazy. Každý z nich má svoju vlastnú jedinečnú chuť a možno nájdete takú, ktorá vám chutí ešte viac ako teplé pomaranče!

  • Weddellina taliansky citrón
  • Námorná alebo lipa kľúčová
  • Tahiti vápno
  • Meyer Lemon
    Citrón ponderosa
  • Strom Budhovej ruky
  • Lisabonská citrón