ako na to?

Ako nahriať kyslú kapustu?

1) Nalejte 1 šálku vriacej vody do veľkej misy. Pridajte 2 šálky soli a dobre premiešajte. Nechajte 5 minút postáť, aby sa soľ rozpustila. Vmiešajte 4 šálky studenej filtrovanej vody (alebo podnos na kocky ľadu). Pokračujte v miešaní, kým sa všetka tekutina nerozpustí a nezostanú žiadne hrudky. Ochutnajte a podľa potreby dochuťte.

2) Nalejte 3/4 šálky octu do ďalšej veľkej misy. Pomaly pridáme osolenú vodu a miešame. Soľanka musí byť pod úrovňou nastrúhanej kapusty.

3) Pomocou mandolíny alebo ostrého noža nastrúhajte na tenko malú hlávku červenej alebo bielej kapusty. Je v poriadku miešať tieto kapusty dohromady; len sa uistite, že sú nastrúhané veľmi na tenko. Mali by ste mať asi 8 pohárov nastrúhanej kapusty. Ak nemáte mandolínu, použite veľké škatuľové strúhadlo.

4) Pridajte nastrúhanú kapustu do slaného nálevu. Pomocou veľkej lyžice alebo vidličky „premiešajte“ kapustu pod tekutinou. Uistite sa, že je všetka kapusta pod soľankou. Ak nie, pridajte trochu viac soľanky, kým nie je úplne ponorená. Na vrch kapusty položte tanier, ktorý ju má navážiť.

5) Päsťou niekoľkokrát búchajte po tanieri, aby ste sa ubezpečili, že je kapusta stlačená pod soľankou. Misku zakryte čistou utierkou a odložte ju na chladné miesto (mimo slnka, ale nie od sporáka). Nechajte ho nerušene 2 až 3 dni.

6) Po 2 až 3 dňoch môžete ochutiť jadro kukurice. Ak je úplne mäkká, potom je vaša kyslá kapusta hotová! Ak nie, nechajte ho ďalší deň alebo 2. Čím dlhšie ho necháte kysnúť, tým viac kysne.

7) Keď už je kyslá kapusta podľa vašich predstáv, naplňte veľký hrniec vodou s objemom 2 palce a zalejte hrsť soli. Vodu ohrievajte, kým sa neparí, ale ešte nevarí. Vypnite oheň a uvarenú kyslú kapustu vložte do horúcej vody, aby sa zahriala. Chcete ho ohriať len toľko, aby v strede nebola chladná chladnička.

8) Varenú kyslú kapustu podávajte k mäsu, na párkoch alebo k obľúbeným výdatným zimným jedlám. Môžete ho tiež zmiešať s tuniakovým šalátom alebo vaječným šalátom a použiť ho na dochutenie hotdogu.

Recept na použitie cukru:

Za každých 5 kilogramov nastrúhanej kapusty:

1/2 šálky cukru

1 polievková lyžica soli

1 lyžica nakladaného korenia, zviazaná do zväzku (recept dole)

Vychutnajte si svoju domácu kyslú kapustu s klobásami, v sendviči alebo sami.

8) Kyslú kapustu pomocou štrbinovej lyžice vyberte z hrnca. Vložte ju do servírovacej misy.

9) Pridajte 2 čajové lyžičky nesoleného masla a 1/4 šálky hnedého cukru alebo viac podľa vášho vkusu do hrnca s horúcou vodou. Miešajte, kým sa to všetko neroztopí a úplne nerozmixuje.

10) Nalejte zohriatu kyslú kapustu a rozpustenú maslovú zmes na veľký tanier

Vložte nastrúhanú kapustu do veľmi veľkej misy. Rukami kapustu stlačte a masírujte niekoľko minút, aby sa uvoľnili prírodné šťavy. Ide o to, aby bola kapusta navlhčená čo najviac, pričom by sa nemali príliš lámať bunkové steny. Môžete si všimnúť, že sa objem kapusty zmenšuje – to je v poriadku!

Po 15 minútach masáže pridajte soľ, moriace korenie a 6 šálok vody. Ak je to žiaduce, do taniera pridajte ešte trochu hnedého cukru.

11) Pomocou ostrého noža nakrájajte klobásy, párky v rožku alebo leštené klobásy na plátky 1/2 až 3/4 palca. Na tanier s kyslou kapustou poukladajte trochu a ihneď podávajte. Zmes dobre premiešajte, aby ste sa uistili, že sa všetka soľ a korenie dobre rozpustia vo vode.

Pridajte túto soľankovú zmes do kapusty a masírujte znova 2 až 3 minúty. Kapusta stratí väčší objem, pretože nasiakne viac soľanky. Ak okolo kapusty stále vidíte veľa bieleho priestoru, dolejte do nej viac soľanky (vodu zmiešanú so soľou a korením), kým nebude mierne ponorená pod tekutinou.

Nechajte soľanskú kapustu v miske asi 15 minút, potom ju po lyžičkách vložte do veľmi veľkého (6 až 10 galónov) plastového vedra alebo hrnca. Chcete, aby soľanka a zelenina naplnili nádobu najmenej do 2 palcov od vrchu. Ak potrebujete viac soľanky, pripravte ju z 3/4 šálky neiodidovanej kuchynskej soli rozpustenej v 4 litroch vody.

Zostavte veľký hrniec s vodou a priveďte ju do varu. Pomocou veľkej štrbinovej lyžice položte klobásy a vyleštite párky do vriacej vody. Možno bude potrebné urobiť to v dvoch dávkach, aby ste sa ubezpečili, že je dostatok priestoru na to, aby boli spratci zavesení vo vode bez toho, aby sa navzájom dotýkali.

Kra posypte zvyšnými 2 lyžicami soli a potom dolejte trochou vyhradenej tekutiny, aby sa soľanka dostala tesne nad kraut. Použite všetku tekutinu, aj keď ju musíte naplniť horúcou vodou..

Pomocou nekovového noža alebo lyžice premiestnite kapustu pod soľankou.

Nechajte spratky vo vode 2 minúty (3 minúty pre poľské klobásy). Pomocou štrbinovej lyžice vyberte spratky a vložte ich do veľkého cedníka na odtok.

Precedené spratky a klobásy preložte na veľký tanier a ihneď podávajte s uvarenou kyslou kapustou a chlebom alebo rožkami.

14.

Po 2 týždňoch by mal byť váš kapust pripravený na konzumáciu, ale chuť sa bude naďalej zlepšovať, ak ho necháte mesiac alebo dokonca dlhšie. Každých pár dní kontrolujte nádobu, či kraut pláva nad soľankou.

14.

Nechajte kapustu v miske kysnúť najmenej 5 dní (lepšia je 10) pri chladnej izbovej teplote (65 až 72 stupňov F). Denne to kontrolujte a udržiavajte pokryté pevnou vrstvou soľanky, asi 1/2 palca. Ak hladina soľanky klesne, dolejte viac osolenou vodou. Ak sa na povrchu vytvorí pleseň, nebojte sa; jednoducho to nabrať a zahodiť. Ak je to tak, pridajte viac vyhradenej kvapaliny (alebo čistej horúcej vody), aby sa hladina kvapaliny dostala tesne nad kraut.

Podávajte na párkoch v rožku, v sendviči alebo samotné. Po mesiaci pomocou štrbinovej lyžice odstráňte všetky väčšie kúsky kapusty a pochutnajte si na nich ako s čerstvou kyslou kapustou.

Takto si vyrábam svoje. Nemám mlynček na potraviny, takže to všetko len rozsekám nožom, potom ešte trochu a nasekám trochu zemiakovým strojom. Trvá dlho, kým sa dostane do krémovej konzistencie. To je na kyslej kapuste skvelá vec – varenie sa nevyžaduje!

15.

Každú klobásu nakrájajte pozdĺž celej dĺžky a pred podávaním naplňte rozdrobeným hnedým cukrom, javorovým sirupom alebo jablkovým maslom.

Na rozohriatie: Použite veľký kastról alebo hrniec a panvicu vložte do panvice. Pridajte 1/2 šálky vody, zakryte ich a duste na miernom ohni 15 až 20 minút alebo kým ich nezohrejete. Ak je to potrebné, pridajte viac vody, aby ste zabránili pripáleniu.

Do mikrovlnnej rúry párky na niekoľkých miestach prepichnite vidličkou, potom vložte do pekáča vhodného na mikrovlnné rúry s 1/4 šálky vody. Zakryte a povarte na VYSOKEJ úrovni 5 minút; párky otočte, miskou točte a varte ich na VYSOKEJ úrovni 4 až 5 minút alebo kým ich nezohrejete. Čas varenia sa môže líšiť v závislosti od vašej mikrovlnnej rúry.

Ak máte spratky do davu, je ľahké ich nakrájať na 1/2-palcové plátky, aby ste ich mohli znovu zohriať na panvici, alebo ich môžete rovno položiť na gril.

16.

Umiestnite veľkú panvicu s ťažkým dnom na vysoký oheň a pridajte klobásy. Varte, kým nie je zo všetkých strán dobre zhnednutý a často obraciate.

Nasypte čo najviac tuku (tuk si nechám na varenie neskôr) a pridajte cibuľu a cesnak. Povaríme a miešame 1 minútu. Zalejeme vývarom a zoškrabeme všetky hnedé kúsky, ktoré sa držia na dne panvice.

Hriankovač: Klobásy položte na rošt do tácky s hriankovačom. Varte na stredne vysokom plameni 10 až 15 minút a párky otočte do polovice času varenia. Pridajte pivo a kečup, priveďte do varu, znížte teplotu a duste 5 minút. Pridáme horčicu a čili omáčku, dusíme ešte 2 minúty. Podávame so zemiakmi alebo s chrumkavým chlebom.

Užite si to!