ako na to?

Ako na vajíčka na raňajky?

Medzi výhody konzumácie vajec na raňajky patrí; chudnutie, kontrola cukru v krvi, zníženie cholesterolu, zlepšenie nálady a energetickej hladiny, zvýšenie imunity, zníženie rizika srdcových chorôb a cukrovky. Vajcia tiež poskytujú mnoho ďalších zdravotných výhod. Napríklad obsahujú vysoké množstvo bielkovín a esenciálnych mastných kyselín, o ktorých sa preukázalo, že znižujú hladinu zlého cholesterolu. Znižujú tiež riziko vzniku rakoviny a môžu im dokonca úplne zabrániť!

Ako si uvarím vajcia na raňajky?

Existuje niekoľko spôsobov, ako pripraviť vajcia na raňajky. Môžete ich uvariť alebo osmažiť. Varenie vajec: Varené vajcia sa vyrábajú ľahko, ale vyžadujú si čas a trpezlivosť. Ak si chcete vychutnať rýchle raňajky, potom varenie vajec nie je správna cesta. Dobrým spôsobom je použiť namiesto vriacej vody predvarené praženicu (bielok). Varené vajcia sa jedia ľahšie a menej chaoticky ako surové.

Ak chcete uvariť uvarené vajcia, jednoducho ich pridajte do horúcej vody a nechajte ich variť, kým žĺtka nestuhnú a bielka nebudú tekuté. Po uvarení vypustite z panvice všetku prebytočnú tekutinu a ihneď podávajte. Vyprážanie vajec: Vyprážanie vajec je ďalšou možnosťou, ak sa nechcete trápiť s ich prvým varením. Ak chcete vajcia zjesť slnečnou stranou nahor alebo príliš ľahko, musíte ich najskôr uvariť.

To znamená, že žĺtok je čiastočne uvarený a polotekutý. Na varenie praženice začnite predhrievaním panvice s trochou masla alebo oleja. Akonáhle začne panvica vydávať teplo, pridajte do nich svoje vajcia a uistite sa, že sa na nich nepriľnú. Na praženicu je najlepšie použiť nepriľnavú panvicu. Vajcia nechajte variť na miernom až strednom ohni, kým nie sú úplne uvarené a kým biele nie sú tuhé. Ak máte radi svoje žĺtky, osmažte ich, kým nie sú úplne žlté. Ak vám chutia tekuté, potom ich varte len chvíľu.

  • 2 veľké vajcia
  • 1/8 ČL soli
  • 1/4 lyžičky čierneho korenia
  • 1 polievková lyžica čerstvej pažítky
  • 2 lyžičky masla

Ako na to?

Pomocou vidličky rozšľaháme vajcia v malej miske a pridáme soľ, korenie a pažítku. Na stredne veľkej nepriľnavej panvici rozpustíme maslo na strednom ohni. Keď sa maslo rozpustí, pridáme vaječnú zmes. Varte, kým sa spodok omelety nezačne spevňovať, pomocou špachtle počas varenia jemne nadvihnite okraje omelety, kým už nebude tekutá.

Omeletu preklopte a povarte ďalšie 1 – 2 minúty.

Podávame ihneď.