ako na to?

Ako na rýchlú nakladanu zeleninu?

Kôpor je jednou z najbežnejších bylín používaných na giardinieri. Kôpor je veľmi jemnej chuti s príjemnou vôňou a chuťou. Kôpor sa odpradávna používal ako liek pre svoje antiseptické vlastnosti. Môžete ju použiť pri varení, alebo ju dokonca jesť surovú, ako sú často nakladané kyslé uhorky.

Najlepším spôsobom, ako pripraviť kôpor, je pomlieť ho na jemný prášok. Ak nemáte prístup k čerstvému ​​kôpru, potom vám bude dobre slúžiť sušený kôpor. Ak však chcete, aby vaša giardiniera chutila trochu inak ako ostatné, potom pridaním čerstvého kôpru určite vyniknete od ostatných!

Existuje mnoho spôsobov, ako pripraviť kôprovú giardinieru. Niektorí ľudia si dajú trochu citrónovej šťavy, zatiaľ čo iní nie. Existujú aj iné druhy dochucovadiel, ktoré môžete vyskúšať, ako napríklad cesnakový prášok, paprika, cibuľový prášok, soľ a korenie. Ja osobne radšej používam iba kóšer alebo morskú soľ, pretože poskytujú skvelú rovnováhu medzi slanou a sladkou chuťou bez toho, aby prehnali ostatné ingrediencie v zmesi.

Najlepšie nakladaná zelenina, ktorú môžete na tento recept použiť, bude čerstvá, ktorá práve vyšla zo záhrady. Nie každý má samozrejme záhradu, takže si ho budete musieť kúpiť na miestnom farmárskom trhu alebo v obchode s potravinami. Môžete tiež použiť konzervovanú odrodu, ale predtým, ako ich použijete, nezabudnite vypustiť všetok ocot.

Iné recepty môžu vyžadovať sladkú alebo korenenú nakladanú zeleninu. Pri tomto recepte zostaneme iba pri základnej odrode kôpru. Odtiaľ už len zmiešate všetko dokopy tak, aby bola zelenina úplne zakrytá v slanom náleve.

Zelenina musí byť skladovaná vo vzduchotesnej nádobe, aby sa zabránilo jej znehodnoteniu. Murárska nádoba na to bude fungovať dobre! Uistite sa, že ste nádobu správne označili, aby ju nikto omylom nezjedol v domnení, že ide o skutočnú nálevu!

Ak chcete vyskúšať pikantnú alebo sladkú verziu tohto receptu, potom zostaňte okolo! V nasledujúcich odstavcoch sa chystajú ďalšie varianty. Nakladaná zelenina je veľmi obľúbeným občerstvením a dá sa ľahko pripraviť. Pamätajte na to, že pri príprave vašej zeleniny budete v bezpečí a budete mať všetko hygienické.

Sladká nakladaná zelenina:

Každý vie, že kyslé uhorky majú veľmi sladkú a kyslú chuť, a preto si ich niektorí radi dajú aj na hamburgery alebo hotdogy. Kôpor na giardinieri pomáha prerezávať mastnotu mäsa a zároveň pridáva trochu korenia. To vytvára peknú harmóniu medzi soľankou, zeleninou a mäsom.

Ak si chcete pripraviť sladkú nakladanú zeleninovú giardinieru, stačí do zmesi pridať trochu cukru. Samozrejme, že nie príliš, inak bude príliš sladký. Môžete tiež vyskúšať pridať rôzne koreniny, ako je škorica a muškátový oriešok, aby ste dosiahli sviatočný pocit. Tieto druhy zeleniny sú vynikajúce na pečenie do koláčov a iných druhov dezertov!

Pikantná nakladaná zelenina:

Niekomu chutí jedlo pikantné. Aj keď z tohto receptu nehoria vaše ústa, je tu dostatok tepla pre uspokojenie väčšiny ľudí. Čerstvá paprika, ako sú kubanely a banánové papriky, sú veľmi jemné. Prípadne môžete použiť jalapenos, ak chcete, aby vaše jedlo malo viac nakopnuté. Teplo z papriky pomáha skôr dodať chuťový doplnok, než len ďalšiu textúru, ako je chrumkavosť papriky.

Ak chcete zmierniť pikantnosť, jednoducho odstráňte membrány a semená papriky predtým, ako ich nasekáte. Alebo môžete pri príprave tohto receptu nosiť jednorazové rukavice, aby ste zabránili vsakovaniu tepla do pokožky a vstrebávaniu do pórov. Kapsaicín v paprike spôsobuje pálenie v ústach, očiach a iných slizniciach.

Zloženie:

  • 1/2 lb zmiešaných morených uhoriek
  • 1 šálka miešaných moriacich paprík (napríklad banán alebo kubán)
  • 2 strúčiky cesnaku, nasekané
  • 1 stredná biela cibuľa, nasekaná
  • 1 polievková lyžica. listov oregana
  • 3 šálky vody
  • 4 lyžice. kóšer soli
  • 4 lyžice. žltého horčičného semena
  • 3 šálky bieleho octu (5% kyslosť)
  • 1 šálka cukru
  • Štipka zelerového semena
  • Štipka kurkumy (pre farbu)
  • Štipka klinčeka (pre chuť)

Smery:

Začnite prípravou všetkej zeleniny. Za týmto účelom uhorky dôkladne umyte a odrežte oba konce. Potom uhorky nakrájajte na plátky, prúžky alebo kolieska (ak sú menšie).

Ďalej nakrájajte cesnak, cibuľu a papriky. Zeler ani mrkvu ešte nepripravujte, pretože ich budete musieť neskôr nakrájať pozdĺžne, až potom ich nakrájať na malé kúsky. Po nakrájaní zeleniny ju môžete vhodiť do veľkej misy pre neskoršie použitie.

Spojte vodu, soľ, horčičné semienko a ocot vo veľkom hrnci a nechajte zmes prejsť varom. Po dosiahnutí bodu varu vypnite oheň a nechajte zmes vychladnúť na izbovú teplotu.