ako na to?

Ako na Pie Crusts?

Pie Crusts sú jedným z najobľúbenejších jedál v Amerike. Tešili sa od nepamäti. Tieto vynikajúce koláče boli pôvodne vyrobené z ovocia, ako sú jablká alebo hrušky. Dnes sa dajú pripraviť z akéhokoľvek druhu ovocia vrátane banánov, broskýň, čerešní a dokonca aj hrozna! Existuje veľa rôznych druhov krustových koláčov; všetky tieto druhy však obsahujú múku (alebo kukuričný škrob), vďaka ktorej sú lepkavé a je s nimi ťažké pracovať. Niektoré druhy krustových koláčov môžu obsahovať aj cukor, maslo alebo olej.

Najlepší druh koláčovej kôry je taký, ktorý neobsahuje žiadne iné prísady ako múku a vodu. Svoju vlastnú koláčovú kôru si môžete pripraviť doma, ak budete postupovať podľa základných krokov:

  1. Uistite sa, že používate celozrnnú múku z pečiva, nie biele alebo rýchlo variace odrody.
  2. Pri miešaní cesta používajte namiesto horúcej vody studenú vodu, aby sa počas pečenia príliš neohriala.
  3. Cesto majte vychladené, kým nie je pripravené na pečenie.
  4. Ak chcete do koláčovej kôry pridať niečo navyše, posypte pred dopečením vrch škorice alebo muškátového oriešku.
  5. Pred pridaním náplne skúste kôru natrieť trochou rozpusteného masla, aby ste jej dodali príjemnú chuť.

Najlepšie výsledky dosiahnete, keď pri vytváraní vlastnej lahodnej krusty použijete nasledujúce pokyny:

Budete potrebovať: 1 C celozrnnú múku z pečiva, 1/2 t. soľ, 1 T. biely cukor, 1/3 C tuk (tj. bravčová masť alebo rastlinný olej), až 6 T. ľadová voda.

  1. Do veľkej misy preosejeme spolu múku a soľ. Na jednu stranu misy pridáme cukor a na druhú stranu skrátenie.
  2. Krájačom na pečivo alebo vidličkou nakrájajte pokrmový tuk na zmes múky a soli, kým nebude pripomínať jemnú strúhanku.
  3. Zmes posypeme 1 T. ľadovej vody. Pomocou noža narežeme do zmesi tukom, ktorý kombinuje vodu a múku, až kým sa nevytvoria veľké hrudky.
  4. Pridajte ďalšiu lyžicu ľadovej vody (2 T.) a znova premiešajte. Cesto začne držať pohromade.
  5. Ak je cesto stále príliš suché a nedrží spolu, pridávame po 1 T. vodu. Možno nebudete musieť použiť všetko.
  6. Cesto vyklopíme na ľahko pomúčenú dosku. Cesto sformujte do tvaru gule a vyvaľkajte ho, kým nebude hrubý asi 1/4 palca.
  7. Vložte do plechovej alebo koláčovej doštičky a pridajte požadovanú plnku. Ak potrebujete ďalšie pokyny, ako vytvoriť základnú koláčovú kôrku, postupujte podľa krokov uvedených vyššie a nezabudnite, aby všetko bolo pred, počas a po pečení čo najchladnejšie.

Pri príprave koláčovej kôry môžete tiež vyskúšať nasledujúce tipy:

  1. Ak nemáte po ruke ľad, môžete namiesto neho použiť veľmi studenú vodu, aby bolo všetko pekné a chladené. Ak vo svojej kuchyni nemáte tuk alebo masť, môžete ju nahradiť rastlinným olejom a koláč sa ukáže rovnako skvelý.
  2. Pre dochutenie posypte kôru trochou škorice alebo muškátového oriešku a až potom pridajte plnku.

Koláče môžu byť vyrobené podobným spôsobom ako koláč alebo hrniec. Hlavný rozdiel je v tom, že kôrka koláča je oveľa chúlostivejšia a pečená v plechovej alebo tortovej forme. Koláče sú zvyčajne menšie ako koláč a kôra je naplnená džemom, ovocím alebo smotanou. Najlepšie sa podávajú teplé alebo pri izbovej teplote.

Krémové koláče

Budete potrebovať: 1 recept Single Crust, 1/2 C. cukru, 2 T. viacúčelová múka, 4 oz. (1/2 balenia) krémový syr, 1/4 t. vanilka, 1 C. ťažká smotana na šľahanie, 1 T. práškový cukor.

  1. Postupujte podľa pokynov pre Single Crust, aby ste vytvorili kôru a nechali ju vychladnúť.
  2. Vo veľkej mise elektrickým mixérom rozšľaháme tvarohový krém, vanilku a cukor, kým sa nespoja.
  3. Pridajte silnú smotanu a pokračujte v šľahaní, kým zmes nebude mať mäkké vrcholy.
  4. Zmes natrieme do vychladnutej škrupiny koláča.
  5. Prikryte a chladte, kým nie sú pevné, asi 2 hodiny.
  6. Pred podávaním preosejeme práškový cukor cez vrch koláča.
  7. Nakrájajte na kolieska, aby ste mohli slúžiť.

Torta z čokoládovej hľuzovky

Budete potrebovať: 1 recept Single Crust, 4 oz. polosladká alebo horkosladká čokoláda, 2 T. maslo, 1/2 C. silná smotana, 2 t. vanilkový extrakt, 3 T. cukor, 1/4 C. mandle rozdrobené (voliteľné), 1 žĺtok rozšľahaný s 1 t. voda (na glazúru).

  1. Podľa pokynov pre Single Crust vytvorte koláčovú kôru a nechajte ju vychladnúť.
  2. Rúru predhrejeme na 375 stupňov.
  3. Čokoládu a maslo rozpustíme v mikrovlnnej rúre alebo v dvojitom kotli.
  4. Miešajte dohladka.
  5. Vyšľaháme smotanu a vanilkový extrakt.
  6. Zmes natrieme do vychladnutej škrupiny koláča a na vrch dáme mandle (ak je to žiaduce).
  7. Pečieme 15 minút.
  8. Medzitým spolu premiešame cukor a vodu, kým nie je cukor navlhčený.
  9. Zmesou potrieme ešte teplý koláč.
  10. Vráťte koláč do rúry na 5 minút.
  11. Pred podávaním ich nechajte poriadne vychladnúť.
  12. Po vychladnutí môže byť koláč zakrytý a skladovaný pri izbovej teplote.
  13. Kliny podávajte popri káve alebo čaji.