ako na to?

Ako na klasický chlieb z cukety?

Cuketový chlieb je medzi deťmi veľmi obľúbeným raňajkovým jedlom. Cuketový chlieb sa vyrába z roztlačenej alebo strúhanej cukety, vajec, cukru, oleja a soli. Cesto sa potom niekoľko hodín miesi, až kým nebude mäkké a elastické. Potom sa cesto rozvaľká na tenké plátky a upečie sa v horúcej rúre na 350 stupňov Fahrenheita (175 stupňov Celzia). Pečenie chleba trvá približne jednu hodinu.

Recept na klasický cuketový chlieb prvýkrát publikoval v roku 1884 John Harvey Kellogg, výrobca obilnín. Pôvodný recept vyžaduje tri šálky múky, ale väčšina moderných verzií používa dve šálky univerzálnej múky a pol šálky celozrnnej múky. Do každej šálky múky sa pridá jedna šálka bieleho cukru. V zmesi je tiež zahrnutá lyžička prášku do pečiva.

Existuje veľa variácií receptu na klasický cuketový chlieb. Niektorí požadujú pridanie hrozienok, datlí alebo iného ovocia do cesta. Iní pridávajú nasekané orechy, ako sú vlašské orechy alebo pekanové orechy. Ešte iní pridávajú sušené ovocie, ako sú brusnice, čerešne a marhule. Medzi ďalšie variácie patrí použitie rôznych druhov múky; vrátane celozrnnej, ražnej múky a dokonca aj špaldovej múky! Existujú aj niektoré recepty, ktoré neobsahujú vôbec žiadne sladidlo.

V dnešnej dobe väčšina ľudí používa rastlinný olej, pretože dodáva chlebu chuť, ale pôvodne sa použila masť. Pôvodný recept vyžaduje dve polievkové lyžice octu alebo ½ šálky kyslého mlieka. Cuketový chlieb s kyslým mliekom má veľmi výraznú a lahodnú chuť, ktorá sa zdá, že sa ľuďom páči.

Ako to urobiť?

Kľúčom k príprave klasického cuketového chleba je uistiť sa, že s cestom nemáte príliš veľkú manipuláciu. Tým sa v cukete uvoľní príliš veľa vody a budete mať veľmi mokré, lepkavé cesto, s ktorým nebudete môcť pracovať.

Začnite predhrievaním rúry na 180 stupňov Celzia (350 stupňov Fahrenheita) a pripravte si formu na pečenie (panvica na bochník 8 x 4 palce). Potom zmiešajte vajcia, olej a cukor, kým nie sú dobre zmiešané. Primiešame nastrúhanú cuketu a pridáme všetky suché ingrediencie. V tomto okamihu bude cesto veľmi vlhké a mäkké, ale nebojte sa oň.

Lyžicu vložte do pripravenej formy na bochník a pečte ju v strede rúry asi 60-70 minút, alebo kým špáradlo vložené do stredu nevyjde čisté. Pred vychladnutím ho nechajte vychladnúť na panvici, až kým nedokončíte chladenie.

Cuketový chlieb môžete skladovať vo vzduchotesnej nádobe pri izbovej teplote až týždeň. Môžete tiež zmraziť pečené bochníky až na tri mesiace. Stačí ich cez noc rozmraziť v chladničke a zohriať v rúre (350 stupňov Fahrenheita) po dobu 5-7 minút, keď budete pripravení na konzumáciu!

Aby bol cuketový chlieb ešte výživnejší, pridajte spolu s cuketou aj nastrúhanú mrkvu alebo tekvicu.

Tip: Existujú rôzne druhy chleba, ako napríklad celozrnné, ovsené vločky, raž a mnoho ďalších, ktoré sa dajú ľahko pripraviť. Nájdite toho pravého pekára pre vás tým, že skontrolujete naše Recenzie pekárov chleba!

Prečo by ste mali jesť chlieb z cukety

Cuketový chlieb je vynikajúci spôsob, ako jesť viac zeleniny. Má nízky obsah tuku a kalórií a chutí vynikajúco! Môžete si vychutnať plátok alebo dva na raňajky alebo ako občerstvenie medzi jedlami. Je tiež ľahké ich vyrobiť, takže nebudete mať problém zaradiť túto chutnú pochúťku do svojej každodennej rutiny!

Cuketa je vynikajúcim zdrojom vitamínu C a dobrým zdrojom vlákniny. Je tiež dobrým zdrojom medi, draslíka, fosforu, horčíka, vitamínu B1, mangánu a kyseliny pantoténovej.

Keď nakupujete cuketu, mali by ste sa pozrieť na také, ktoré majú zhruba rovnakú veľkosť, aby sa varili rovnomerne. Mali by sa cítiť pevné, mať hladkú pokožku a nemali by mať škvrny.

Ak máte šťastie na vlastnú záhradu, môžete si vybrať vlastnú cuketu, keď sú malé a jemné. Na tento recept budete potrebovať asi 2 1/2 kila čerstvej cukety.

Keď vyberáte svoje jablká, budete si chcieť vybrať tie, ktoré sú sladké. Niektorí ľudia radi pridávajú malé množstvo koláčikov, aby vyrovnali sladkosť surovín. Použite asi dve stredne veľké jablká. Ak používate jablká, ktoré sú na kyslej strane, možno budete chcieť do receptu pridať trochu cukru.

Jablká majú niekoľko výživných látok. Sú dobrým zdrojom draslíka a vitamínov C a B. Štyri unce porcie jablkových plátkov majú asi 60 až 70 kalórií a 10 percent dennej hodnoty vitamínu C.

K svojmu cuketovému chlebu určite pridajte vajcia. Pôsobia ako spojivo a udržujú chlieb pohromade. Ak potrebujete, môžete tiež použiť náhradu za jedno vajce, ale budete musieť pridať trochu viac tekutiny, inak vám bochník vyjde veľmi suchý.

Každý recept je rovnaký a zložky sú prakticky zameniteľné. Ak nemáte jednu z navrhovaných prísad, jednoducho ju vynechajte. Ak chcete, môžete tiež použiť rôzne korenie na zmenu chuti.

Skúste do každého sústa pridať orechy alebo čokoládové lupienky, aby ste získali niečo extra!