Jedlo

Ako jesť hlavu chobotnice?

Najbežnejším spôsobom stravovania chobotnice je nôž alebo vidlička. Pred konzumáciou musíte tykadlá odrezať. Inými spôsobmi je použitie paličiek, ponorenie do horúcej omáčky alebo dokonca vloženie kociek ľadu do úst a následné zahryznutie do nich. Niektorí dávajú prednosť vloženiu prstov medzi chápadlo a zuby, aby sa pri žuvaní nespálili.

Môžete tiež použiť lyžicu na ponorenie tykadiel do vriacej vody. Ak chcete jesť chobotnicu bez toho, aby ste odrezali jej chápadlá, môžete ju vložiť do studenej vody a nechať ju úplne vychladnúť. Potom stačí chápadlá odstrániť nožnicami.

Ak radi jete chobotnicu s horúcou omáčkou, skúste do nej pred jedlom pridať trochu čili prášku. Ďalším spôsobom je pridanie horúcej omáčky priamo do tykadiel.

Ako variť chobotnicu?

Pri varení chobotnice je potrebné dbať na to, aby sa pri zahryznutí nepripálila. Existuje mnoho rôznych spôsobov prípravy chobotnice, ale je tu jedna vec, ktorú majú všetky tieto spôsoby spoločné: chápadlá nevaria dostatočne dôkladne. Pri žuvaní chápadla chobotnice pocítite bolesť, ak chápadlá nie sú správne uvarené.

Niekto to radšej varí varením, ale musíte to sledovať veľmi opatrne. Ak príliš dlho odvraciate pozornosť od hrnca, voda začne vrieť a chobotnica bude horieť. Aby ste tomu zabránili, môžete hrniec prevrátiť, aby sa voda nedotýkala priamo jeho dna. Voda tak vrie pomalšie a vy máte viac času ju vypnúť, kým sa chobotnica príliš nespáli.

Chobotnicu môžete vložiť aj do studenej vody a pomaly ju privedieme k varu. Ak to urobíte, môžete sa ubezpečiť, že sa neuvarí príliš rýchlo. Pri tom však musíte byť veľmi opatrní. Ak odvrátite pozornosť od hrnca, voda začne vrieť skôr, ako ju budete môcť stiahnuť z ohňa. Je tiež oveľa ťažšie zabezpečiť, aby sa celá chobotnica uvarila bez spálenia.

Prípadne môžete tykadlá nasekať a zabaliť do alobalu. Pridajte trochu oleja a priveďte svoju chobotnicu do varu. Potom ju vložte na tridsať minút do rúry na asi štyristo stupňov. Ak to urobíte, budete ho môcť dôkladne uvariť a vyhnúť sa spáleniu. Jediným problémom je, že hliníková fólia obaluje chuť chobotnice vo vnútri, takže nechutí tak dobre ako iné metódy.

Ako jesť varenú chobotnicu?

Keď jete varenú chobotnicu, najlepším spôsobom je vytlačiť z nej citrónovú šťavu. Môžete tiež použiť rozpustené maslo alebo majonézu ako dip pre svoje chápadlo. Určite si však na to nedávajte príliš veľa, pretože nechcete, aby sa príliš zmenila chuť vašej chobotnice. K varenej chobotnici sa výborne hodia slané jedlá.

Ak ho chcete jesť rukami, odrežte prísavky a počas žuvania tykadiel ich nasajte. Môžete tiež rozseknúť tykadlá a vidličkou ich vložiť do úst. Pri tom však budete musieť byť veľmi opatrní, pretože varené tykadlá chobotnice sú veľmi jemné a môžu sa ľahko rozpadnúť.

Ak chcete, môžete varenej chobotnici dokonca vysávať mozog z hlavy. Najskôr ju povaríme, kým nebude hlava mäkká. Potom vypustite vodu z hrnca a hlavu položte na tanier s otvorom nahor. Zostáva len použiť slamku na vysatie mozgu!

Ako jesť Sashimi?

Sashimi je tradičné japonské jedlo. Skladá sa zo surového mäsa, ktoré bolo nakrájané na tenké kúsky. Najobľúbenejšími druhmi sashimi sú tradične tuniak a losos. Pre toto jedlo však fungujú aj iné druhy morských plodov a mäsa.

Keď jete sashimi, môžete ich jesť priamo z taniera alebo ich ponoriť do misky so sójovou omáčkou a wasabi. Wasabi je druh pikantnej zelenej pasty, ktorá sa tradične konzumuje so sashimi. Môžete si vyskúšať pripraviť vlastného wasabi doma tak, že si do misky nastrúhate čerstvý koreň wasabi. Pridajte trochu vody na vytvorenie pasty a pridajte len trochu octu.

Ako jesť parné kraby?

Dusené kraby sú tradičným jedlom pre ľudí na pobrežných ostrovoch v Marylande, ako je napríklad Hooperov ostrov. Môžete ich však skúsiť pripraviť aj doma. Keď jete kraby v pare, je tradičné jesť kraby rukami. Najskôr by ste mali odstrániť hornú časť škrupiny. Skrútte ho a stiahnite ho tak, aby vyšiel v jednom kuse. Akonáhle je horná časť škrupiny vypnutá, chyťte papierovú utierku. Navlhčite ho vodou a zotrite ním špinu z okrajov kraba.

Ako jesť dusené mušle?

Dusené mušle sú jedným z najchutnejších jedál z mäkkýšov na svete. Sú veľmi sýte a navyše výborne chutia. Takto ich uvaríte:

Najprv budete potrebovať nejaké mušle. Skúste zájsť do obchodu s potravinami alebo na rybí trh, ktorý to predáva. Budete potrebovať asi 1 lb mušlí pre 3-4 osoby.

Ďalej si budete musieť pripraviť svoj hrniec. Zaobstarajte si veľký hrniec s pokrievkou, napríklad hrniec na cestoviny. Hrniec postavte na kachle a pridajte 2-3 litre vody. Pridajte 1 polievkovú lyžičku. soli do vody, pretože sa tak zbavíte akýchkoľvek baktérií, ktoré sa môžu nachádzať v slávkach, ktoré dostávate.

Teraz je čas zaobstarať si mušle. Choďte do obchodu s potravinami alebo na rybí trh, kde sa predávajú čerstvé mušle. Pokúste sa nájsť nejaké tesne uzavreté. Mušle, ktoré sú otvorené, sú mŕtve a nemali by sa konzumovať. Ak ťažko rozoznávate, ktoré sú otvorené a ktoré sú zatvorené, choďte podľa veľkosti. U mladých mušlí je väčšia pravdepodobnosť, že budú otvorené, takže sa snažte zohnať mušle, ktoré sú dostatočne veľké, aby ste vedeli, že sú dospelí.

Keď si vyberiete svoje mušle, vydrhnite ich asi 5 minút pod studenou vodou. Tým sa zo škrupín odstránia nečistoty a parazity.

Nakoniec je čas na varenie mušlí. Vložte vydrhnuté mušle do hrnca a nasaďte na ne pokrievku. Varte ho na vysokej teplote 3 minúty. Po uplynutí 3 minút vypnite oheň, ale hrniec udržujte prikrytý ďalšie 3 minúty. Po uplynutí tejto doby sú mušle pripravené na konzumáciu!

Ako jesť homára?

Homáre sú jedným z najbežnejších druhov jedál z morských plodov, ktoré sa konzumujú na celom svete. Sú tiež celkom chutné! Tu sa naučíme jesť homára.

Anatómia homára môže byť spočiatku trochu mätúca, ale prejdeme si časti, ktoré budete musieť zjesť. Prvá časť, cez ktorú sa musíte dostať, je tvrdá vonkajšia škrupina. Existujú dva druhy morských rakov: tvrdé a mäkké. Homár s tvrdou škrupinou má zelenošedú škrupinu, zatiaľ čo homár s mäkkou škrupinou má hnedú škrupinu. Buď sa dá zjesť, ale homáre s tvrdými škrupinami bývajú lacnejšie a menej náročné na zjedenie. V každom prípade budete na prelomenie škrupiny potrebovať cracker na raky alebo oriešky na orechy. Homára položte na cracker tak, aby ostrá časť trochu trčala od stola. Potom na ňu rukou zatlačte a mala by ľahko preraziť.

Ďalej budete musieť odstrániť črevá. Je to celkom jednoduché: stačí vytiahnuť chvost a nôž alebo ruky vytiahnuť črevá. Zlikvidujte ich alebo si ich rezervujte na neskôr.

Potom zostanú dve časti: mäsitý chvost a malé nohy a pazúry. Chvost je, ako ste už asi uhádli, mäsitá časť homára. Prasknite a vychutnajte si jemné mäso! Nohy a pazúry môžu byť trochu tvrdé a žuvacie, takže väčšina ľudí mäso buď vysaje, alebo ho odhodí. Je to naozaj na vás.

Ako jesť kraba?

Kraby sú neuveriteľne lahodným druhom mäkkýšov, ktoré sa bežne jedia v pobrežných oblastiach. Tieto sladké mäsá sa dajú konzumovať varené alebo surové. Tu sa naučíme, ako jesť kraby.

Existujú dva hlavné spôsoby prípravy kraba na jedenie. Prvým je varenie kraba, ktoré uľahčuje prístup k mäsu a nakoniec je celkom chutné. Druhým spôsobom je konzumácia kraba v surovom stave, ktorý dodáva energiu vďaka tomu, ako je mäso plné živín. V obidvoch prípadoch budete musieť začať so živým krabom. Spravidla sa nachádzajú v móle alebo v rybárskej oblasti. Krab vložte do vedra a zakryte ho vekom. Ak sa chystáte uvariť kraba, udržujte vodu na nízkej teplote, aby sa mäso nepoškodilo. Ak sa ho chystáte jesť surové, udržiavajte ho pri živote, kým nie ste pripravení na jeho prípravu.

Keď už máte svojho kraba, budete musieť mäso dostať zo škrupín. Kraba jednoducho držte hore dnom (tak, aby mušle smerovali k zemi) a odkrútte pazúry. Ďalej vezmite nôž alebo malé kladivo a klepnite ním opakovane medzi očami a dolu telom, aby sa krabia škrupina rozbila. Nakoniec odstráňte mäso a zlikvidujte zvyšok škrupiny.

Ako jesť ustrice?

Ustrice sú druh morských plodov, ktoré bežne konzumujú ľudia na celom svete. Tieto vynikajúce lastúrniky sa dajú jesť rôznymi spôsobmi. Tu sa naučíme jesť ustrice.

Prvá vec, ktorú budete potrebovať, je dobrá, svieža ustrica. Skontrolujte, či sú škrupiny pevne uzavreté a či z nich nevychádza žiadny zápach. Keď už máte ustrice, existujú tri hlavné spôsoby, ako ich jesť: surové, varené alebo ako pečená ustrica!

Ak chcete jesť ustrice v surovom stave, jednoducho vypáčte škrupiny a mäso prehltnite vo vnútri. Uistite sa, že ste ich zapili veľkým množstvom mlieka alebo alkoholu, aby neochoreli.

Na uvarenie ustrice ich môžete buď orestovať na masle alebo uvariť v zmesi soli, korenia, cesnaku a iného korenia. Takto dodáte mäsu chuť. Po dokončení varenia vypustite všetku ďalšiu tekutinu a potom podávajte.

Na záver, ak potrebujete ustricovú pečienku, musíte nájsť veľkú prázdnu nádobu (odpadkový kôš alebo skládka).