Kuchyne

Aké sú príznaky zlých kreviet?

1) Čierne škvrny na škrupine: Keď rozkrojíte kúsok uvarenej krevety, na vnútornej strane škrupiny budú čierne škvrny. Ak vidíte také škvrny, znamená to, že krevety neboli správne uvarené. Možno ste jedli zhnité alebo pokazené krevety.

2) Silný zápach: Ak konzumujete akékoľvek druhy rýb, musíte byť opatrní, pretože ryby sú niekedy kontaminované parazitmi a inými škodlivými organizmami. Takéto veci samozrejme cítiť a nie sú vôbec príjemné. Ak majú vaše krevety taký silný zápach, môže byť riskantné ich jesť.

3) Nepríjemná chuť: Keď už hovoríme o chuti, ak uvidíte na vnútornej strane škrupiny čierne škvrny alebo ak cítite veľmi nepríjemný zápach, potom majú krevety nepríjemnú chuť. Znamená to, že krevety sú zhnité a nie je bezpečné ich jesť.

Ako skladovať varené krevety:

Varené krevety môžete samozrejme skladovať až tri dni. V skutočnosti môžete varené krevety skladovať aj jeden deň po ich uvarení. Chuť ale nebude rovnaká. Varené krevety môžete samozrejme zmraziť a zjesť neskôr.

Čo sa stane, keď budete jesť zlé krevety:

Môžete ochorieť tým, že budete jesť zlé varené krevety. V takom prípade riskujete nielen svoje zdravie, ale aj život. Ak skladujete mrazené krevety, musíte byť opatrní, pretože môžu byť nezdravé. Samozrejme musíte byť tiež opatrní, keď skladujete akékoľvek druhy rýb v mrazničke.

Ako zistiť, či sú mrazené krevety zlé:

Nechcete ochorieť po zjedení mrazených kreviet. V záujme ochrany svojho zdravia by ste sa mali zamerať na to, ako zistiť, či sú mrazené krevety zlé. V skutočnosti, ak kupujete mrazené krevety v supermarkete alebo na akomkoľvek inom renomovanom mieste, nemusíte si s tým robiť starosti. Napriek tomu by ste mali poznať niektoré základné pravidlá a preventívne opatrenia.

Ak si kúpite mrazené krevety v supermarkete alebo na akomkoľvek inom renomovanom mieste, môžete ich bez obáv jesť. Stále by ste však mali dodržiavať niekoľko základných pravidiel. Najskôr musíte zmrazené krevety pred varením rozmraziť. Môžete ho variť rôznymi spôsobmi, ale nemali by ste ho zabudnúť najskôr rozmraziť. Ak nerozmrazujete krevety, škrupina sa neotvorí a vnútro kreviet bude stále zmrazené. Ako pravdepodobne viete, mrazené krevety nebudú mäkké a jemné. Ak varíte mrazené krevety, budú tvrdé a žuvacie.

Mimochodom, ak rozmrazujete krevety pod tečúcou vodou, nemali by ste ich tam nechať príliš dlho. Ak je voda príliš horúca, môže sa vnútro kreviet uvariť. Ak sa tak stane, nezáleží na tom, ako dlho krevety varíte, vnútro zostane surové.

Ak potrebujete rozmraziť zmrazené krevety a nemáte dostatok času, môžete to urobiť v chladničke. V takom prípade sa mrazené krevety počas rozmrazovania uvaria samy. Táto metóda môže byť samozrejme trochu riskantná, pretože ak na ňu zabudnete, krevety ju uvaria.

Mali by ste tiež skontrolovať vôňu. Ak krevety páchnu po rybách, nie je dobré ich jesť. Ak varíte mrazené krevety a cítite veľmi silný zápach, sú krevety zlé.

Samozrejme musíte tiež skontrolovať farbu kreviet. Ak má sivastý alebo nazelenalý tón, nie je dobré ho jesť. Tiež nie je dobré jesť krevety s tmavými škvrnami. Ak majú krevety tmavočierny tón, potom nie je dobré ich tiež jesť. Počas varenia by ste samozrejme mali venovať pozornosť aj vôni a chuti kreviet.

Mimochodom, ak si kúpite čerstvé krevety a potom si ich sami zmrazíte, nemusíte sa báť, že by ste ich uvarili dvakrát. V takom prípade môžete krevety variť priamo z mrazničky. Pred varením ho musíte len trochu rozmraziť.

Ako skladovať čerstvé krevety:

Čerstvé krevety môžete skladovať v chladničke asi dva dni. Čerstvé krevety môžete samozrejme tiež zmraziť a zjesť neskôr. Ale v takom prípade ho musíte zjesť do troch mesiacov.

Čerstvé krevety môžete skladovať aj v mrazničke. V takom prípade by ste ho mali zjesť do 6 mesiacov. Ak kupujete väčšie množstvo kreviet a chcete si ich nechať na neskôr, môžete ich tiež zmraziť. Ale v takom prípade to musíte zjesť do jedného roka.

Tipy na varenie mrazených kreviet:

Ak si kúpite mrazené krevety so škrupinou, musíte ich pred varením olúpať. Môžete to urobiť rôznymi spôsobmi. Môžete napríklad rozmraziť krevety a potom škrupinu sami odlepiť. Môžete ich tiež uvariť so škrupinou a po uvarení ich vybrať.

Krevety môžete tiež variť priamo z mrazničky. Najskôr ho musíte samozrejme odmraziť. Potom ho môžete uvariť rôznymi spôsobmi. Môžete ho napríklad dať do panvice a povariť ho na troche masla alebo rastlinného oleja. Ale buďte opatrní, pretože mrazené krevety sú veľmi jemné a môžu sa veľmi rýchlo prepečiť. Preto by ste to mali otáčať veľmi opatrne.

Mimochodom, mrazené krevety sú už uvarené a na zohriatie im zostáva iba nejaký čas. Preto by ste to nemali preháňať. Po 3 – 4 minútach by malo byť hotové (čas sa môže líšiť v závislosti od množstva kreviet). Ak varíte mrazené krevety so škrupinou, mali by ste ich po uvarení olúpať.

Mrazené krevety môžete tiež vložiť do vriaceho hrnca so slanou vodou. Najprv musíte uviesť vodu do varu a potom pridať krevety. Mrazené krevety by ste mali variť, kým škrupiny nesčervenajú. Tento spôsob varenia sa ukazuje ako dosť časovo náročný. Napríklad, ak varíte mrazené krevety so škrupinou, potom je hotové asi 5 minút. Ak varíte mrazené krevety bez škrupiny, potom to trvá asi 3 minúty.

Výhody mrazených kreviet:

Varenie mrazených kreviet má niekoľko výhod. Napríklad pri nákupe mrazených kreviet si môžete byť istí, že boli ulovené v správnom období. Okrem toho mrazené krevety nemusia byť také čerstvé ako čerstvé krevety a stále sa môžu jesť.

Kedy by sa nemali jesť mrazené krevety?

Nie je dobrý nápad jesť mrazené krevety, keď ste alergický alebo ak na nich krevety veľmi neznášate. Ak ste tehotná alebo plánujete otehotnieť, nemali by ste jesť ani príliš veľa mrazených kreviet. Inak by mohli nastať problémy počas pôrodu.

Ak si navyše kúpite mrazené krevety bez škrupiny, mali by ste sa tiež vyhnúť ich konzumácii. Je to preto, že mrazené krevety bez škrupiny zvyčajne obsahujú veľa prísad. Ak potrebujete ďalšie informácie o mrazených krevetách bez škrupiny, prečítajte si náš článok „Krevety so škrupinou a bez škrupiny“.

Okrem toho nie je dobrý nápad jesť príliš veľa mrazených kreviet, ak trpíte stavom, pri ktorom pravidelne a pravidelne krvácate. Je to preto, že mrazené krevety obsahujú veľké množstvo vitamínu K. Ak máte v krvi príliš veľa vitamínu K, môže to viesť k poruchám krvácania.

Niektoré fakty o mrazených krevetách:

Mrazené krevety sú medzi Američanmi veľmi populárne. V skutočnosti každý rok zjedia viac ako 1,2 miliardy kilogramov mrazených kreviet. Preto sú USA jedným z najväčších dovozcov mrazených kreviet na svete.

Okrem toho je najväčším dodávateľom mrazených kreviet India. V skutočnosti poskytuje viac ako 25% všetkých mrazených kreviet, ktoré sa dovážajú do Spojených štátov. Medzi ďalších významných vývozcov mrazených kreviet patria Thajsko, Čína a Vietnam.

Niektoré populárne jedlá s mrazenými krevetami:

Existuje veľa populárnych jedál, v ktorých sa používajú čerstvé alebo mrazené krevety. Veľmi obľúbeným je kreveta kreolská. Mnoho ľudí navyše rád konzumuje krevetový kokteil, krevetový burger alebo krevety.

Krevety hranolky sú tiež veľmi populárne. V tejto miske sa zmrazujú krevety a potom sa vyprážajú alebo pečú. Ľudia ich zvyčajne jedia s kečupom.

Krevety sú medzi deťmi veľmi populárne. Pravdepodobne jedným z dôvodov je to, že sú veľmi lacné a cenovo dostupné. V skutočnosti stálo 4 až 9 kreviet iba asi 1 dolár. Navyše sa veľmi ľahko varia a chutia.

Prečo sú mrazené krevety také lacné?

Krevety sú zvyčajne zmrazené hneď po ich ulovení. Krevety sa totiž začnú kaziť okamžite po ich ulovení. Ich zmrazením sa zastaví proces pokazenia, a krevety sa tak môžu skladovať veľmi dlho.

Zvyčajne mrazené krevety sa prepravujú na konečné miesto určenia loďou, lietadlom alebo niekedy dokonca vlakom. Okrem toho sa dnes na farmách chová veľa kreviet.

Nákup mrazených kreviet:

Mrazené krevety nájdete vo väčšine supermarketov alebo v špecializovaných obchodoch s rybami. Krevety sa zvyčajne predávajú podľa veľkosti. Napríklad veľké krevety majú počet medzi 41 a 60, zatiaľ čo mimoriadne veľké krevety majú počet medzi 16 a 20. Čím menšie číslo, tým väčšie krevety.

Okrem toho je veľmi dôležité, aby ste si svoje krevety vždy kupovali so škrupinou. Je to tak preto, lebo väčšina arómy sa nachádza v škrupine, a nie v mäse. Takže kúpou mrazených kreviet so zapnutou škrupinou budete mať z nich väčšiu chuť.

V supermarkete nájdete čerstvé aj mrazené krevety. Aj keď sú čerstvé krevety zvyčajne drahšie, chutia lepšie a sú zdravšie.

Ak sa rozhodnete kúpiť čerstvé krevety, mali by ste sa vyhnúť tým, ktoré sú priehľadné alebo bledé. Kupujte iba také, ktoré majú prírodnú sivohnedú farbu.

Mali by ste sa tiež pokúsiť kúpiť krevety, ktoré neboli zmrazené. Kupujte iba tie, ktoré boli predtým zmrazené. Je to preto, lebo čerstvé krevety majú kratšiu trvanlivosť a zostanú čerstvé iba asi 2 dni. Mrazené krevety sa však môžu skladovať až rok.

Pred zakúpením akýchkoľvek kreviet by ste sa mali ubezpečiť, že sú nažive. Pozerajte sa do očí kreviet. Ak sú jeho oči matné, znamená to, že krevety už nežijú a nemali by ste si ich kupovať.