Ako variť?
Jedlo,  Koníčky

Ako variť?

Varenie a otázka ako variť nás sprevádza už od dávnych čias. Už v praveku zistil náš dávny predchodca, že ak mu padne jeho ulovené mäso do ohňa dá sa lepšie zjesť, je chutnejšie a lepšie sa strávi.

Jednému pračloveku padol kus surového mäsa do ohňa a keďže oň nechcel prísť, vytiahol ho z ohňa a ochutnal ho. Chutilo mu. Takto vlastne vzniklo varenie. Varenie však od týchto čias prešlo dlhú cestu. Treba dodať, že hlavne zaujímavú cestu plnú rôznych chutí, ingrediencii a spôsobov servírovania. Dovoľte nám predstaviť vám aspoň základy toho ako variť.

Ako variť?

Ako variť?Najskôr si musíme zodpovedať jednu jednoduchú ale o to podstatnejšiu otázku – Čo chceme vlastne variť? Na výber máme nespočet možností jedál a vďaka slobodnému svetu môžeme jednoducho ochutnať akékoľvek jedno akejkoľvek kuchyne sveta. Máte chuť na Talianske cestoviny či pizzu, alebo by ste si dali radšej čínske kung-pao? Je to len na vás vyberte si!

Ak ste si už vybrali čo chcete variť, teraz prichádza na radu otázka ako variť. Máte na výber veľa možností ako variť a je len na vás, ktorý spôsob si vyberiete. Žijeme v kapitalistickej spoločnosti, čo nám umožňuje, ak na to teda máme dostatok finančných prostriedkov, variť z mnohých tovarov, mies, korenín… Pusťme sa teda do toho.

Ako variť z čerstvých surovín?

Najzákladnejším spôsobom ako variť je variť z čerstvých surovín. Ak žijete niekde na dedine alebo na farme určite máte prístup k tej najčerstvejšej zelenine a ovociu. Využite to! V zelenine a ovociu je tak veľa vitamínov a iných kúzelných látok, že by ste tomu snáď ani neverili. Ľudia žijúci vo veľkých mestách to majú trošku ťažie. Nemajú zväčša svoje záhradky ale tiež si musia pomôcť ako variť. Môžete navštíviť miestny trh alebo tržnicu, kde vám záhradkári určite radi poradia. Alebo skočte do najbližšieho supermarketu. Ale tu buďte obzvlášť opatrný aby ste nekupovali starú zeleninu napustenú všelijakými chemikáliami.

S mäsom je to podobné. Môžete nakupovať vo veľkých reťazcoch alebo u malých miestnych mäsiarov. Nikto vám ale nedokáže zaručiť tak kvalitné mäsko ako keď si zviera dochováte u vás doma. Ak teda neuvažujeme, že bývate v paneláku… Môžete si pochutiť na hovädzom, bravčovom alebo kuracom mäse. Ale kľudne experimentujte aj s inou hydinou alebo nejakými exotickými zvieratami. Minule som napr. v Tescu videl predávať klokanie (kengurie) mäso.

Na otázku ako variť z čerstvých surovín sa odpovedá ťažko, ak už teda tieto suroviny máte. Je to jednoduché ak poznáte postup. Doporučujem vám prečítať si vopred nejaký recept. Či si kúpite nejakú kuchársku knihu alebo nájdete svoj recept na internete. Dokonca aj tu na HowToDo neustále rozširujeme počet našich receptov, môžete si pár z nich pozrieť na tejto adrese – http://howtodo.sk/kategoria/Jedlo.

Ako variť z polotovarov?

Určite ste vo svojom miestnom obchodíku alebo veľkom supermarkete videli nejaké polotovary. Môžu byť rôzne. Často ide o mrazené jedlá ako napr. hranolky, ktoré stačí už len ohriať v trúbe. Alebo vyprážaný syr, ktorý už je celý obalený v troj-obale a čaká len na to, kým ho ponoríte ho vriaceho oleja. Nemusia byť však len mrazené. Často sa polotovary predávajú aj v sušenej podobe. Najznámejšie sú asi polievky, ktoré len vysypete do vriacej vody, povaríte a do 10 minút máte na stole výbornú polievku. V tejto dobe začínajú byť veľmi obľúbené aj omáčky v prášku. Niekedy už dokonca aj s cestovinou. Len pridáte vodu, povaríte a môžete jesť.

Ako variť z podobných polotovarov? Nič ťažké na tom vskutku nie je. Tieto jedlá sú ako keby nadizajnované a vytvorené práve  pre ľudí, ktorý nevedia príliš variť. Alebo nemajú čas. Jednoducho sa riaďte detailným popisom na obale a nemôžete nič pokaziť. Ale z pravidla ide len o priliatie vriacej vody, poprípade zohriatie obsahu polotovaru. A to je celé ako variť z polotovarov.

Ako variť, aby to človeka bavilo?

Jedlo nie je len na to, aby sme nezomreli od hladu. Je to síce jeho hlavná funkcia ale pri varení je dôležité aj to, aby to človeka bavilo. Musíte sa preto naučiť, ako variť aby vás to bavilo a nebrali ste to ako trest. Verte mi, vaše jedlo bude potom chutiť úplne inak a každý kto ho ochutná ho bude milovať.

Môžete si popri varení spievať, pozerať obľúbený televízny program alebo počúvať rádio. Varenie je fantastická činnosť a preto by sa každý mal naučiť ako variť, tak aby ho to aj patrične bavilo!

Prajeme vám čo najviac nezhorených jedál, pohodu pri varení a hlavne, aby ste už navždy vedeli ako variť!